Kulutusjuhla

Ruuan veroale näkyisi hinnoissa

wednesday 28. marchta 2007 klo 20.33 kirjoittajana Mari Koo

Vähittäiskaupan edustajat vakuuttavat, että mahdollinen ruuan arvonlisäveron alentaminen näkyy kuluttajahinnoissa, sanotaan Taloussanomien uutisessa.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Osmo Laine uskoo hintakehityksen päätyvän tiukkaan julkiseen seurantaan.

– Kovan hintakilpailun takia kenelläkään ei ole edes mahdollisuutta toimia toisin, sanoo (S-ryhmän market-kaupan johtaja Antti) Sippola.

– Julkisuuspaineet tulisivat yhdessä kovan kilpailun kanssa tekemään hinnasta vahvan kilpailukeinon, Laine kertoo.

Aiemmin Hesarissa oli juttu, jossa Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Viren oli “kohtuullisen vakuuttunut”, että viiden prosentin veroale siirtyisi ruuan hintaan 80-prosenttisesti. Tällöin ruoka halpenisi 3,5 prosenttia.

Ruuan arvonlisävero on tällä hetkellä 17 prosenttia. Esimerkiksi Elintarviketeollisuusliitto ajaa veron alentamista 12 prosenttiin.

Tilastokeskukselta löytyy kattava selvitys Suomen elintarvikkeiden hinnoista ja niiden muutoksista EU-jäsenyyden aikana, sekä katsaus myös veron vaikutukseen.

Jos esimerkiksi Suomessa 7,00 euroa ja Saksassa 6,14 euroa maksavalla juustolla olisi meillä Saksan 7 prosentin arvonlisävero, sen kilohinnaksi tulisikin 6,40. 14 prosentin hinnanero supistuu verojen tasauksen jälkeen 4,2 prosenttiin. Hinnanerosta selittyy veroerolla siis kaksi kolmasosaa.

Be Sociable, Share!

Yksi kommentti kirjoitukseen “Ruuan veroale näkyisi hinnoissa”

  1. Minä olen tehnyt eettisen valinnan ja pyrkinyt vähentämään maohdolllisimman vähiin suomalaisen ruuan syömisen.

Kommentoi