Kulutusjuhla

Terveellinen ruokavalio ei tule kalliimmaksi

thursday 3. mayta 2007 klo 13.10 kirjoittajana Mari Koo

Kuopion yliopiston ja Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan terveelliset ruokavalinnat eivät tee kauppalaskusta suurempaa.

Tutkimuksessa lähes 500 koehenkilöä muutti ruokavaliotaan suositusten suuntaan ja  elintarvikkeisiin käytetty rahamäärä väheni hieman.

“Erityisesti runsaskuituista ruokaa syövillä kauppalasku oli muita pienempi. Ruokavalion kustannuksia selittivät myös sukupuoli ja ikä: miehet ja nuoremmat kuluttivat ruokaan enemmän rahaa kuin naiset ja iäkkäämmät. Tämä selittynee osin sillä, että miehillä ja nuoremmilla henkilöillä ravinnontarve on suurempi ja siksi ruokaa kuluu enemmän. Lisäksi korkeampi koulutustaso oli yhteydessä suurempiin ruokakustannuksiin.”

Tutkimukseen osallistuneet vähensivät muun muassa mehujen, juuston, lihan ja alkoholijuomien kulutusta. Runsaskuituisten täysjyvätuotteet, joiden käyttöä moni lisäsi, ovat kohtuullisen edullista hankittavaa.

Be Sociable, Share!

5 kommenttia kirjoitukseen “Terveellinen ruokavalio ei tule kalliimmaksi”

 1. Toni says:

  Tutkimus horjuttaa osaltaan suhteellisen yleistä väärinkäsitystä, että köyhyys ja ylipaino ovat yhteydessä, koska terveellinen ruoka on kallista. Kiitos postauksesta.

 2. Mari Koo says:

  Toni, niinpä: kuten tutkimustiedotteessakin todetaan, niin toki esimerkiksi tuoreet vihannekset ovat hintavia, mutta kun kyse on sitten kokonaisuudesta, niin yleinen käsitys terveen elämän kalliudesta joutuu horjumaan.

 3. Eko-Matti says:

  Kyllähän ne köyhdyttävimmät “elintarvikkeet” taitavat ollakin kalja ja tupakka…

 4. Matti says:

  Ei se näkkileipä ja kraanavesi paljoa maksa. Eikä kerry ylipainoa! Kyllä jonkin verran tarkkana toki saa olla terveellisempienkin ruokien kanssa, että mitä lajia ostaa, jotta tuohon alentuneeseen kauppalaskuun päästään.

 5. Minä olen hyvin mielissäni Lidlin tulosta Suomeen, mikä on helpottanut huomattavasti eettisen ruokavalion noudattamista.

Kommentoi