Suomalainen toivoisi olevansa varakkaampi ja onnellisempi sekä elävänsä terveenä, mutta ihmekös tuo. Taloudellinen riippumattomuus ja onni kelpaisivat minullekin.

Aihetta on tällä kertaa kyselty Sampo Pankin toimesta. Tutkimuksen toteuttu TNS Gallup haastattelemalla reilut tuhat ihmistä.

”Varallisuustutkimus kertoo, että nykyisessä tilanteessa suomalaiset haaveilevat eniten taloudellisesta riippumattomuudesta (36 % vastaajista) sekä mahdollisuudesta tehdä isompia hankintoja niiden hintaan katsomatta (31 %). Haavelistan kärjessä ovat myös omien lasten auttaminen (23 %) ja parempi asunto (20 %).”

”Kaiken kaikkiaan haave kodin remontista ja toive ulkomailla asumisesta ohittavat haaveet kalliimmasta autosta, ”kakkosautosta” tai veneestä. Moni unelmoi myös hyvästä terveydestä, onnellisesta elämästä, matkustelusta ja työpaikasta. [- – -] Ihmisten tulotasosta riippumatta yhteinen haave on, että tärkeintä elämässä ovat sittenkin muut asiat kuin materia.”

Tämä viimeinenkään lausahdus ei tietysti ole yllätys. ”Raha ei tuo onnea” on paljon käytetty lausahdus, jota olemme oppineet toistelemaan. Pitäähän se paikkansa, en sitä kiellä, mutta toki tietty taloudellinen vakaus tuo turvaa omaan elämään.

Kuka sitten on varakas? Näin kyselyssä vastattiin:

Suomalaiset määrittelevät varakkaaksi henkilön, jonka henkilöauton arvo on yli 50 000 euroa, asunnon arvo 300 000–700 000 euroa, säästöt yli 100 000 euroa tai vuositulo ylittää vähintään yli 60 000 euroa.”

Jotenkin hassulta tuntuu tuo auton nostaminen esiin varallisuusajattelussa. Itse en ole osannut mieltää, että se olisi niin merkittävä tekijä, mutta en tosin omista autoa (enkä asuntoa). Noihin säästölukuihin ja vuosituloihinkin on minulla vielä matkaa. Mutta kuten olen toistellut, niin ei ne suuret tulot, vaan pienet menot: kun ajaa fillarilla sen kalliin auton sijaan, niin säästää selvää rahaa.

Tähän sopii taas muistutella vastapuolesta eli virallisesta pienituloisuusrajasta. Tilastokeskuksen mukaan yksinasuva oli vuonna 2007 köyhä, jos tienasi noin 13 000 euroa vuodessa.