Kulutusjuhla

Muista pestä kankainen kauppakassisi

Turun Sanomista sattui silmiini juttu, jonka mukaan kankaisissa kauppakasseissa voi muhia kaikenlaisia epäpuhtauksia ja jopa vaarallisia bakteereja. En itse ole erityisen bakteerikammoinen, mutta olen sentään välillä pessyt kauppakassejani, kun ovat alkaneet näyttää aika törkeiltä.

Mutta jäin miettimään, että onkohan riski epäpuhtauksien siirtymisestä elintarvikkeisiin kovin suuri ainakaan Suomessa. Suurin osa tuotteista on kasseissa pakattuna. Banaaneja tms. kuljetan ilman pussia, mutta niissä on tietysti oma kuorensa.

Ruokamyrkytys syntyy usein väärästä säilytyksestä

Turun Sanomien jutussa ei oltu linkattu mihinkään lähteisiin. Googletuksen perusteella alkuperäisen tutkimuksen saa kyllä netissä käsiinsä pdf:nä. Lisäksi aiheesta oli useita englanninkielisiä juttuja, kuten Arizonan yliopiston teksti.

Kyseisessä Arizonan yliopiston tekstissä sanotaan, ettei ruokakassia saisi käyttää muuhun kuin elintarvikkeisiin eli esimerkiksi kirjojen kantamista pitäisi välttää. Hmm. Tästä neuvosta aion olla jatkossakin piittaamatta.

Kestokasseja on käytetty ruokaostoksissa jo ennen tätä aikaa, kun ihmisiä kehotetaan kuljettamaan mukanaan kangaskasseja. Lieneekö kukaan koskaan Suomessa saanut ruokamyrkytystä siksi, että joku bakteeri olisi pompannut kassista elintarvikkeisiin? Sen sijaan tietysti tuotteiden säilytys esimerkiksi väärissä lämpötiloissa tai vaikka se, että valmiin ruuan annetaan seistä hellalla tuntitolkulla, on varmempi keino ruokamyrkytykseen. Kuten tuolla Arizonan yliopiston sivulla sanotaan, ettei lihaa pitäisi säilyttää autossa bakteereille otollisemman korkeamman lämpötilan vuoksi.

Mutta toki se kauppakassi varmasti välillä kannattaa pestä muun pyykin joukossa.

Tiskirätti on usein keittiön likaisin esine

Kuten kannattaa pestä etenkin tiskirätit. Itselläni on sekä pellavaiset että bambuiset tiskirätit (kiitos vaan tovereille, jotka ovat nämä lahjoittaneet), jotka vain paranevat, kun niitä pesee ahkerasti.
Tosin Siivousfriikki-blogin pitäjä on sitä mieltä, että neulotut rätit keräävät bakteereja runsaasti, ja kun niitä ei voi esimerkiksi keittää puhtaaksi (kuten ainakin osaa teollisista räteistä), niin hygieenisyyden kanssa on vähän niin ja näin.

Bamburätteihin hurahtaneet tosin sanovat, että bambu on luontaisesti antibakteerista ja sopii siksi tiskirättiinkin, kun sen pesunkin hoitaa välillä.

8 Comments

 1. Huomattavan iso osa kangaskasseista on laadultaan sellaisia, että pesun jälkeen ne kelpaavat vain pikkuostoksilla. Varsinkin ne puuvillaiset luonnonvalkoiset peruskassit siis kutistuvat aika reippaasti konepesussa.

  • Näin todellakin taitaa olla. Itselläni ahkerimmassa käytössä olevat kassit on tehty kankaista, jotka ovat jo aiemmin olleet muussa käytössä ja sen myötä siis pesty jne.
   Näitä kangaskassejakin on kertynyt jo ihan tarpeeksi, kun niitä lahjoitellaan eri firmoista. Ajattelevat vissiin, että on ekologinen viesti, mutta itse en kyllä enää haluaisi vastaanottaa yhtään kassia. Enkä etenkään sellaisia laadultaan heikompia.

 2. Mä olen pessyt saksalaisperäisestä laatikkomyymälästä ostamiani tilavia kangaskasseja jo kymmeniä kertoja ja kuljetan jatkuvasti käsilaukussa yhtä PUHDASTA sellaista. Olen viime vuoden aikana ostanut n. 3 kpl muovikasseja hajamielisyyden vuoksi.
  Aivan älytyöntä spekulointia tuollainen likaisuusväite. Kuka sellaisen rötväkassin kanssa edes kehtaisi liikkua kaupoilla?

 3. Onnekseni olen sotkupetteri, joka tuhraa ostoskassiin tämän tästä jotakin tahraa. Kassit sis käyvät pesukoneessa säännöllisesti. Saaduissa kangaskasseissa on kyllä ongelmallista tuo kova kutistuminen. Muistuttaisin myös mielelläni selkäreppujen pesutarpeesta. Moni kuljettaa ostoksena repussa, jonka umpinaisempi rakenne ja hikeä keräävä kantotapa edesauttavat elämän syntyä.

  Tuosta tiskirättien keittämisestä vielä. En nyt muista, mitä vahinkoa kuumuus bambulle ja pellavalle aiheuttaa, mutta onnistuisikohan rättien höyrytys paremmin? Siis ihan kattilassa höyrytysosassa. Silloin kuidut eivät liikkuisi kuumennuksen aikana. Pitäisi testata. Takuulla keiton kestävän tiskirätin voi tehdä puuvillasta, joskaan sen muut rättiominaisuudet (imukyky/kuivuminen) eivät ole ihan yhtä hyvät.

 4. Eiköhän ne ostokset likaanu jo korissa, jo ennen kuin ne saa edes kangaskassiin. Suuri osa kauppojen ostoskoreista on nimittäin ihan törkeän näköisessä kunnossa, niin ettei tekisi mieli elintarvikkeita pohjalle laittaa.

  Tuosta oli juttuakin Aamulehdessä viime kuussa:
  http://www.aamulehti.fi/moro/uutisellista/184524.shtml

 5. Kangaskassin sijaan olisin huolestuneempi naisten käsilaukkujen tai lompakoiden bakteereista. 😀

 6. Kuinka moni ruokaostos tulee ilman pakkausta? Ööö, banaanit (jotka moni pistää jostakin syystä muovipussiin) ja vesimelonit. Ei liene kauhea riski tuo ruokakassi…
  Bakteerihysteriä on kyllä lähtenyt ihan käsistä.

 7. Mä pistän kaikki hedelmät pussiin, koska tarvitsen pieniä hedelmäpusseja kissankakkapusseiksi. 🙂