Päivän Kauppalehti Pressossa Olli Herala kirjoittaa yhdysvaltalaisista dollarikaupoista, niiden suosiosta ja valikoimista. Pari vuotta sitten nämä samalla liikeidealla toimivat eurokaupat rantautuivat Suomeenkin, ja nyt niitä ainakin pääkaupunkiseudulla tuntuu löytyvän monesta paikasta.

Ilmeisesti jenkkilän kaupat ovat kuitenkin isompia ja valikoimiltaan laajempia kuin nämä meidän Euroihmeemme. Kun noissa kaupoissa olen käynyt, niin lähinnä syntyy mielikuva jonkinasteista krääsästä, eikä merkkituotteita juuri ole myynnissä lukuunottamatta esim. makeisia, jotka lienevät jotain poistoeriä. Herala kirjoittaa dollarikaupoista, ettei niiden suttuinen ulkonäkö haittaa koska ”laajan valikoiman hinnat ovat niin alhaiset. Jenkkityyliin liikkeissä keskitytään oleelliseen eli mahdollisimman suureen myyntivolyymiin.

”Tarkka ostaja tekee oikeita löytöjä, vaikka valikoimissa on usein myös silkkaa sontaa. Suurta taloudellista vahinkoa ei tietenkään synny, vaikka muutaman typerän ostoksen tekisikin”, Herala tiivistää dollarikauppojen suosion. Sama asia toimii tietysti Suomessakin: toisinaan noista eurokaupoista voisi sattua silmiin jokin tuote, jota oikeasti tarvitsisi ja jonka sitten saa halvalla.

Eurokaupat valtaavat taatusti lisää jalansijaa Suomessa ja todennäköisesti myös laajentavat tuotevalikoimaansa. Minulle nuo kaupat ovat turhan sekavia, ja koska tuotevalikoimasta ei ole mitään takuuta, niin hakemaansa tavaraa ei sieltä välttämättä löydä. Mutta tyytyväinen olen ollut ainakin isoihin, keraamisiin teemukeihin, jotka olen ostanut eurokaupasta. Ja joskus myös helmitöiden harrastajat tekivät löytöjä Euroihmeessä.

Hieman kuitenkin noiden kauppojen asema arveluttaa. Kuluttajuus- ja ympäristönäkökulmista en koe hyväksi, että ihmiset opetetaan ostamaan, ”koska halvalla saa”. Kaupoissa näkee lapsia, jotka vinkuvat vanhemmiltaan sitä ja tätä ja tuota, ja vanhemmat sitten suostuvat ostamaan tenaviensa turhakkeet. Ja tietysti myös aikuiset hamstraavat eurotavaraa, vaikka eivät sitä välttämättä tarvitsisi. En usko, että kovin moni menee näihin Suomen eurokauppoihin ostamaan jotain tiettyä tavaraa, vaan sinne astellaan katselemaan ja tekemään heräteostoksia.

Toisaalta hintatietoisuuden kannalta kaupoissa on myös hyvät puolensa: kuminauhaa saa ison paketin eurolla, niin miksi maksaa viisinkertainen hinta samasta tavarasta jossain toisessa kaupassa?