Kulutusjuhla

Tuulivoimalla talo lämpimäksi?

Uusimmassa Voimassa oli juttua pienoistuulivoimaloiden käytöstä haja-asutusalueen talojen lämmitykseen. Idea kuullostaa Suomeen sopivalta: täällä tuulee eniten talvella, jolloin lämpökin tarvitaan.

Toistaiseksi pienet, yhden talouden, tuulivoimalat ovat olleet harrastajien puuhaa. Nyt markkinoille on kuitenkin tulossa 4 kilowatin voimala, jonka hinta pitäisi olla noin 6000 euron paikkeilla. Ja kun voimaloiden käyttökustannukset ovat alhaiset, niin tuohan saattaa tulla jo kannattavaksi. Toki paikalliset tuuliolosuhteet vaikuttavat paljolti, siihen kannattaako voimala.
Eihän näin pienillä voimaloilla kovinkaan suurta energiapoliittista merkitystä ole, mutta oma voimala vähentää riippuvuutta sähkön- ja öljyntoimittajista. Ja eipähän tarvitse myrskyn jälkeen olla pimeässä.

Mielenkiintoista nähdä, yleistyvätkö pientuulivoimalat. Espanjassa pitää nykyään laittaa kaikkiin uusiin rakennuksi aurinkopaneeleja ja niillä on lämmitettävä pääosa käyttövedestä. Ehkäpä täälläkin vaadittaisiin vähän järeämpiä keinoja.

3 Comments

  1. Tässä on varmaan joku kerroinvirhe. Suomen suurimmat tuulivoimalat ovat 3 megawatin voimaloita. Sellaista tuskin kukaan omalle katolleen saa, ainakaan kuudella tonnilla.

  2. Ohops, lipsahti pieni ajatusvirhe tekstiin. Kyse on tietty kilowateista. Korjattu nyt.

  3. Kuulostaa erittäin hienolta. Paljonkohan tuollaisen pystyttäminen sitten mastoineen tulisi maksamaan? Ja minkäköhänlainen sen käyttöaste olisi? Jos se tuottaisi sähköä vaikkapa 20 % kapasiteetistansa, maksaisi se 10 sentin sähköhinnalla itsensä takaisin n. 9 vuodessa.

    Vesikiertoisessa lämmityksessä asennuskustannuksia ei juuri tulisi, mutta muutaman kuution kokoinen varaaja varmaan pitäisi johonkin sijoittaa, että saisi energian talteen.

    Kylmänä talvikuukautena meidän vanha talo vie pahimmillaan 500 litraa öljyä, siis n. 5 MWh energiaa. Tuolla 20 % käyttöasteella siitä saisi noin 10 % korvattua tuulella. Toisaalta suurimman osan vuotta se kattaisi kaiken talon ja veden lämmityksen. Toivottavasti tuo käyttöaste on oikeasti suurempi.

    Ollaankohan joskus tulevaisuudessa sellaisessa tilanteessa, että sähkösaunaa lämmitetään vain kovalla myrskyllä ja ihan tyynellä ei katsota edes TV:tä. Ja hyvän sadekesän jälkeen ajellaan surutta sähköautoilla, kun vesivoimaa riittää. Pitää ehkä vähän tinkiä siitä, että kaikki on automaattisesti koko ajan tarjolla.