Helsingin keskusta + jouluostosruuhka + auto. Erittäin huono yhdistelmä, mutta joskus se on vain pakko kammeta autolla keskustaan ja toivoa löytävänsä kadulta parkkipaikan, jos ei nyt välttämättä halua ajaa itseään parkkihallin uumeniin. Annankadulla Uudenmaankadun ja Bulevardin välissä kokeilin ensimmäistä kertaa kännykällä toimivaa pysäköintiautomaattia. Se toimi kuin junan vessa.

Koska kolikkoja oli vain nimeksi (milloin niitä on koskaan tarpeeksi?) ja lähin ärrä liian kaukana, oli helpotus, että lipun sai ostettua kolikkojen lisäksi myös soittamalla matkapuhelimella palvenumeroon. Valittavina oli 1-4 tunnin aikavälit ja kullekin oma palvelunumeronsa. Soitin 4h-numeroon, jossa automaattinen viesti kertoi palvelun hinnan. Suljin selkeiden ohjeiden mukaisesti puhelun.

Mutta entäs sitten? Mistäs se lippu? Ajattelin, että kohta nurkan takaa singahtaa lilapukuinen pysäköinnintarkastaja ja tulostaa minulle lipun kannettavasta automaatistaan. Tai tulisikohan minulle kuitti tekstiviestinä? Pitäisikö minun jättää kännykkä autoon. Vai… No siinä pohtiessani mitä kryptisempiä vaihtoehtoja ongelma ratkesi itsestään, sillä automaatti sylkäisi kidastaan minulle pysäköintilipun. Oho, miten positiivinen yllätys. Ratkaisu oli siellä missä sen pitikin olla.

Helsingin kaupungin webbisivujen mukaan Helsingin ydinkeskustassa kokeillaan kymmenellä lippuautomaatilla uutta järjestelmää pysäköinnin maksamiseen matkapuhelimella. Palvelu on hieman kalliimpaa kuin kolikolla maksettaessa. Ilmeisesti tämä johtuu paikallisverkkomaksusta. Esim. neljä tuntia maksaa normaalisti ykkösvyöhykkeellä 12 euroa, nyt kännykkälaskuuni tuli 12,56 euron veloitus.

Mutta olipas kerrassaan vaivaton kokemus. Kerrankin ei tarvinnut tuskailla kolikkojen kanssa.