Kulutusjuhla

Kuluttajana Tanskassa

Kävin viettämässä Tanskassa muutaman päivän, ja minullehan perusturistinähtävyyksiä kiinnostavampaa on havainnoida paikallista kulutuskulttuuria. Tässä muutamia poimintoja matkan varrelta:

– Erilaisia vähittäiskauppaketjuja on useita. Aukioloajat ovat ilmeisen vapaat ja vaihtelevat. Pienet kulmakaupat, isojen R-kioskien tyyliset, voivat olla auki läpi yön. Mutta esimerkiksi sunnuntaina suuremmat kaupat tai erikoisliikkeet eivät välttämättä ole auki lainkaan, ja kaupat saattavat sulkea ovensa myös arkena aiemmin kuin Suomessa.

– Koska Tanska ei kuulu euroalueeseen, niin hinnat ovat kruunuissa. Tällä hetkellä yksi euro on noin 7,30 kruunua. Hintataso ei ole ainakaan Helsinkiä edullisempi: kahvilassa peruskahvi maksaa noin 15-22 kruunua eli kolmekin euroa.

– Visalla maksaminen onnistui peruskaupoissa yhtä poikkeusta lukuunottamatta, ja joka kerta maksun hyväksyin tunnuslukua näppäilemällä. Siltä osin Tanska on siis Suomea edellä.

– Luomuaate on Tanskassa voimissaan, eli pienessäkin kaupassa on monista tuotteista Keksihylly tanskalaiskaupassa tarjolla luomuvaihtoehto, oli sitten kyse makeisista, leivistä, hedelmistä tai vihanneksista. Kuvassa keksihylly, jossa luomutuotteet on hintalappuihin merkitty erikseen.

– Tanskassa on tietysti myös runsaasti pieniä leipomoita, joista saa tuoreita ja herkullisia lämpimäisiä heti aamulla. Ruokakulttuuriin kuuluvat ylipäätään kaikenlaiset sandwichit ja smörrebrödit sekä pullat ja viinerit. Toki myös kebabia, hampurilaisia ja pitsaa on tarjolla runsaasti.

– Kööpenhaminassa riittäisi shoppailuintoiselle kierrettävää, esimerkiksi kivoja pikku vaatekauppoja on paljon, ja samoin sitä kuuluisaa tanskalaista designia myydään runsaasti.

– Koska pyöräilykulttuuri on voimissaan, niin pyöräkauppojakin on tietysti helposti löydettävissä. Itselleni ostin tuliaisiksi fillariin etu- ja takapyörien keskiöihin asennettavan valon, joka saa virtansa liikkeestä ja magneettisysteemeistä. Siihen ei siis tarvitse paristoja ja toisin kuin dynamot, se on myös äänetön. Kunhan sen saan asennettua, niin kerron kokemukseni tuotteesta.

4 Comments

  1. Tää on jotenki yhtä linkkiä koko blogi. Tai sitten koneeni tai minä on sekaisin.

  2. Äh. Onko vieläkin? Mulla oli tossa tekstissä jotain linkkihäikkää, mutta itselläni näkyy nyt ok.

  3. No nyt on ainakin normaalia tekstiä 🙂

  4. Köpiksessä mua viehättää patonki- ja smörrebröd-meiningissä sekin, että esim. päärautatieasemalla on pölsepatonkikojut suoraan junalaiturillakin.

    Toi Visa-homma on hieno asia, nimenomaan myös Electron. Kun pari vuotta sitten ajettiin Ladalla halki Ruotsin Tanskaan ihasteltiin että myös Ruotsissa on samoin. Pahaisimmallakin pikkuhuoltamolla oli korttipääte, ja Electron toimi erittäin nopeasti ja kaikkialla.