Kulutusjuhla

Kolme pankkikorttimaksua viikossa?

Tänään ilmestynyt Talouelämä kertoo, että suomalaiset maksavat kortilla kolmasti viikossa. Häh? Minä ainakin maksan lähes päivittäin kortilla ja jostakin syystä olen luullut muidenkin tekevän niin.
Keskimääräinen korttiostos oli viime vuonna 35 euroa, omalla kohdalla ostokset ovat pienempiä, sillä minusta on kätevintä maksaa kortilla. Minä en ainakaan jaksa käteistä kantaa mukanani.
Mutta tilastojen mukaan moni muu jaksaa: automaatilta nostettiin viime vuonna keskimäärin 84,10 euroa. Vuonna 2002 vastaava summa oli vain 71,70 euroa. Vaikka keskimääräiset nostot ovat kasvaneet, niin yhteenlaskettu nostosumma on laskenut viime vuosina.

Minulla ei kukkarossa ole käteistä yli 40 euroa kuin poikkeustapauksissa. Mitä ihmettä te ihmiset teette kaikella sillä käteisellä? Miksi sitä pitää kantaa mukana, kertokaa minulle!

14 Comments

 1. Itse maksan kaiken Visa Electronilla, mutta tiedän ihmisiä, jotka puolestaan maksavat aivan kaiken käteisellä aina. En oikein ymmärrä sitä, sillä pankkiautomaatteja on toisinaan niin pirskatin vaikea löytää.

 2. Notta tietää paljonko antaa rahaa pois, tietty! Ei voi tietää jos vaan allekirjoittelee lappusia. Mä en voi. Konkretiaa! Pakko saada konkretiaa!

 3. Minä olen maksanut kortilla kai jotain 25 kertaa, eläissäni.
  Enkä paljon käytä pankkiautomaatejakaan, kun kolikkoautomaatit on paljon mukavampia, kun siinä ei veloiteta mitään tililtä.

  Joskus on tietysti hankala, jos on vaikkapa ostamassa uutta tietokonetta ja maksaa kahden euron kolikoilla, pitää olla mukana kaikkein tukevin kirstunsa.

 4. No että voi välillä ottaa setelikylvyn!!!

  Pisnekset sitten kortilla.

 5. Kortilla kannattaa maksaa, että tietää mihin rahat ovat menneet. Menneistä rahoista saa nimittäin saa kotiin kätevän yhteenvedon kerran kuussa josta sitten voi ynnäillä mihin turhuuteen on rahansa laittanut. Kätevää, ei enää ihmeellisiä lippusia ja lappusia.

  Männä vuonna meni meni kurkusta alas 10501,52 €. Näistä ravintoloissa syömiseen 1391,57 € ja alkoholijuomiin 1361,32 €.

  Viimeisestä tuli muuten mieleeni, että Lidlissä kassat jumalauta aina vetävät välistä tai ainakin laskevat väärin. Ostin laatikon keskiketterää niin eikös kuitissa lukenut 27 * 1 tlk olut. En sitten välittömästi huomannut virhettä kun ostin muutakin tarpeetonta siinä samalla, vaan vasta kello 21:02 kun aloin ynnäillä miten paljon yksi paketti kaurahiutaleita voi oikeastaan maksaa.

  Jumalauta mistä hevonperseestä kassat on liiteriin revitty? Kuka muka voi sanoa ettei tiedä kuinka monta tölkkiä on laatikossa? Eikä tämä nyt ole ensimmäinen kerta, joka Jumalan kerta kun on ostanut kärryllisen vissyä, niin pullojen määrä on laskettu väärin. Pal-jon-ko on 15 ker-taa 6, osaako pikku-Päivi kertoa? Lidliin pääsee kassaksi vain jos vastaus on 96, myymäläesimieheksi vaaditaan 102.

 6. Maksan kortilla suunnilleen kaiken. Kahteen vuoteen ei ole nolottanut maksaa 0,35 euron suklaapatukkaa kortilla – ne kuitit tosin ärsyttävät, miksei niitä voi tallentaa vaikkapa siihen sirulle tai sitten pankit voisivat tukea tarkempaa informaatiota?

  Lompakossa on erittäin harvoin rahaa, mutta jos on niin yleensä ne ovat yliopiston kahviautomaattiin tarkoitettuja kolikoita. Seteleitä kanniskelen yleensä vain sen varalta, että jos joku kaveri on rahapulassa.

 7. En juurikaan maksa kortilla – osin tottumuskysymys, osin syynä taloudenpito. Kun rahaa on aina vähän käytettäväksi (esim. 20 euroa viikossa), on helpompaa nostaa se pari kymppiä automaatilta maanantaina ja käyttää se viikon kuluessa. Ja kun lompakko tyhjenee, niin tietää varmasti, ettei ole asiaa kauppaan/kahville tms. ennen seuraavaa viikkoa. Kortilla maksettaessa ei tule niin laskeskeltua ja kuun lopulla tulee eteen ikäviä yllätyksiä, kun rahaa ei kertakaikkiaan ole ja syödäkin pitäisi…

 8. Kannattaa muistaa, että Suomessa on paljon ihmisiä, joilla ei ole pankkikorttia. Se laskee tuota keskiarvoa kovasti.

  (Minulla on tuttu, joka nostaa palkkapäivän jälkeen käteistä sen verran, että siitä riittää koko kuukaudeksi, eikä käytä korttia muuten.)

  Erkka, ne kuitit ovat sitä varten, että sinulla on jotain kättä pidempää, jos pankin kanssa tulee riitaa siitä, mitä olet maksanut.

 9. Itse asiassa tarkoitin juuri samaa minkä JK selitti paremmin. Kun ei ole rahusta täältä ikuisuuteen, on hyvä tietää missä kohta menee raja. Kortilla maksaessa sellaista ei huomaa. Mutta kun raha loppuu lompakosta, sit tietää että siinä oli raja.

 10. Komppaaan Zepaan ja JK:ta…. minulla oli aikoinaan shekkitili (tietävätkö kaikki edes, mikä se on????) ja aina tuli kirjoitetulta ”ihan vähän yli”, josta pankki sitten muisti muistuttaa. Eli kun otin ekan automaattikortin, otin vain ottokortin ja sinä se on pysynyt. Varsinkin kun makselin lainaa pois, oli erinomaisen hyödykästä, että tiesi jopa sentilleen rahavaransa! Ja uskokaa tai älkää – vieläkin joskus saa alennusta, jos maksaa heti käteisellä ja se ei tod. tarkoita korttia vaan silkkaa seteliä… =D
  Jospa voisi käydä setelisuihkussa, BTW, kun menen ma ostamaan sitä läppäriä… että jos Jumbossa ois yleinen suihku??? =P

 11. Shekkitilistä mieleen.
  Mulla on aina 500 000 shekki kirjaston työpöydänlaatikossa ja 100 000 käteistä työpöydänlaatikossa.

 12. Käteinen kyllä on kivan anonyymiä. Jos nostan viisikymppiä ja pistän sen sileäksi baarissa, ei pankki näe kuin että olen nostanut summan. Ja toisaalta, jos pitää periaattenaan, ettei kaljaa osteta baarista kuin käteisellä, ei voi ainakaan ylittää budjettiaan.

 13. itse maksan lähes kaiken kortilla, käteismaksuista kun ei aina saa kuittia, jos kyseessä on siis pieni summa ja se sotkee kirjanpitoa. Ja muutenkin ihan äärettömän stressaavaa olisi miettiä, että onko minulla nyt varmasti tarpeeksi rahaa mukana. Tiedän kyllä kortilla maksaessakin kuinka paljon rahaa on käytettävissä ja tarkan kirjanpidon ansiosta tiedän myös tarkalleen mihin rahat on käytetty.

  Meillä siis on käytössä kirjanpito-ohjelma AceMoney, ilmainen yhdellä tilillä ja pienellä maksulla saa tukemaan useampaa tiliä… Sen avulla on myös helppo suunnitella tulevaisuutta, koska sinne saa ennakoitua kaikki menot ja katsottua sen perusteella miten rahat riittävät. En pystyisi enää elämään ilman.

 14. No nyt kolahti omaan nilkkaan viikonloppuna. Kävin ravintolassa, jossa ei voinut maksaa kortilla, kun laite oli rikki. Rahat riittivät yhteen olueen. Jos kortti olisi toiminut, kaksi orhaista olisi varmaan soljunut kurkusta alas. Eli parempi näin.
  Antti-Juhani: Tuossa tilastossa oli huomioitu vain käytössä olevat pankkikortit. Tilastoa saattavat tosin sotkea suuntaan jos toiseen yhdistysten ja yritysten kortit. Todennäköisesti niillä ostetaan aika harvoin.