Sunnuntaina painelin ostamaan jostakin Helsingin Siwasta välievästä fillaroinnin väliin. Astelin kassalle käsissäni kaksi banaania ja kaksi lakupatukkaa. Edelläni oli vanhempi rouvashenkilö täyden ostoskorin kanssa.

”Kun sinulla on noin vähän ostoksia, niin maksa toki ensin”, nainen ilmoitti hymyillen.

Minä kiittelin ystävällisyydestä ja suoritin ostokseni sillä aikaa, kun nainen latoi omia ostoksiaan kassahihnalle. Ja fillarointimatka jatkui ilahtuneena siitä, että joskus kokee tuntemattomian kanssa-asiakkaiden puolelta tällaista.
Olen joskus itsekin tehnyt vastaavaa, eli päästänyt ohitseni sellaisen, joka kantaa käsissään paria tuotetta ja itselläni kori pursuilee tavaraa. Jos itsellä ei edes ole kiire mihinkään, niin pieni lisäaika kaupassa ei ole mitenkään vaarallista. Vaikka normaliisti toki inhoan jonottamista ja arvostan kaupoissa suuresti sitä, että kassapalvelu on nopeaa.