Kulutusjuhla

Asuinkuntasi veroprosentti, hyvä veronmaksaja?

Tiedätkö, mikä on asuinkuntasi veroprosentti ensi vuonna?

Oletko kiinnittänyt asiaan huomiota edes joskus?

Vaikuttaisiko kunnan veroprosentti asuinpaikkasi valintaan?

Näitä mietin, kun vilkaisin Veronmaksajien Keskusliiton julkaisemaa Taloustaito-lehteä ja siinä ollutta taulukkoa kuntien vuoden 2008 veroprosenteista.

Nyt tiedän, että ensi vuoden tuloveroprosentti on kotikaupungissani Helsingissä on 17,50. Aikaisemmissa asuinkunnissani eletään korkeammilla prosenteilla: Jyväskylässä 18,50 ja Liperissä 19,50.

Koko maan tuloveroprosentin keskiarvo on ensi vuonna 18,55. Yleisin veroprosentti on 19.

Alhaisimmat veroprosentit, 16, ovat Kauniaisissa ja Maarianhaminassa. Korkeimpaan, 21 veroprosenttiin, kuuluu ensi vuonna kuusi kuntaa, eli Karjaa, Pelkosenniemi, Pohja, Kestilä, Oulainen ja Rantsila.
Ensi vuodeksi tuloveroprosentit kohoavat 119 kunnassa.

Veroprosentit ovat, kauniisti sanottuna, hiukkasen tylsä aihe. Veroja menee ja tulee, ja niiden näkymistä omassa taloudessa on hankalampi hahmottaa kuin monen muun aiheen. Vaikka tietysti kuluttaja-kansalaisen pitäisi tiedostaa, mitä oma kotikunta verottaa ja mihin niitä rahoja käytetään.

1 Comment

  1. Re: Kunnallisvero

    Kyllä aika monet kitsaat saiturit (lue:liaan rikkaat) valitsee kotikunnakseen alhaisen vero-%:n kunnan ja käyvät töissä naapurikunnassa, jossa on korkeampi vero-% ja jonka palveluita he hyödyntävät täysipainoisesti.

    Tyypillinen tällainen veroparatiisi- tai loiskunta on Kauniainen.

    Samanlaisia löytyy esim. Tampereen, Oulun ja Jyväskylän lähistöltä.