Kulutusjuhla

Maksuhäiriömerkinnät kasaantuvat edelleen samoille henkilöille

Maksuhäiriömerkinnät kasvoivat Suomen Asiakastiedon mukaan noin 20 prosenttia viime vuonna. Silti yksittäisten maksuhäiriömerkintöjä saaneiden henkilöiden määrä kasvoi vain prosentin, eli häiriöt kasaantuvat helposti samoille henkilöille (via).

Alle 300 euron tili-, kertaluotto- ja rahoitusyhtiösaatavista antamia yksipuolisia velkomustuomioita rekisteröitiin viime vuonna 11 200 henkilölle. Yhteensä näitä oli noin 25 500 kappaletta, ja valtaosa merkinnöistä johtuu maksamatta jääneistä, paljon puhutuista pikavipeistä.

Asiakastieto mainostaa tiedotteessaan myös Omatieto.fi -palveluaan. Sieltä kuka tahansa voi tarkistaa omat luottotietonsa 6,73 euron hintaan. Muiden luottotietoja voi kaivella 9,85 eurolla.

Koska minulla ei ole ollut, ainakaan tietääkseni, minkäänlaisia häiriöitä luottotiedoissani, en nyt vaivautunut kokeilemaan palvelua. Minulla ei myöskään ole tarvetta tietää jonkun toisen maksuhäiriöitä tai luottomerkintöjä. Mutta jos joku on testannut systeemiä, niin saa kommentoida toimivuutta.

5 Comments

 1. Minusta häiriöiden keskittyminen on erittäin positiivinen uutinen.
  Häiriöitä voitaisiin keskittää vast’edeskin, niin että saataisiin yksi keskushenkilö, jolla on Suomen kaikki luottohäiriömerkinnät.

  Ajoittain hukkaamalla tämä henkilö saataisiin talouselämään lisää kierroksia.

 2. Ainakin ennen (oma kokeiluni on vuoden 2006 kevättalvelta) omat luottotiedot sai tarkistaa ilmaiseksi, kerran vuodessa tms. aikarajoitteella. Olikohan se sitten joku toinen taho kuin tuo Suomen Asiakastieto Oy?

 3. Anna: Hyvä kun infosit: kyllä se ilmaisen tarkistuksen tarjoava lomake löytyy edelleen netistä, vaatii tosin kopion henkilötodistuksesta. Myös itse voi käydä paikan päällä:

  ”Lakisääteistä tarkastusoikeuttasi voit käyttää lähettämällä postitse tai faksaamalla vapaamuotoisen kirjallisen pyynnön Asiakastietoon. Pyynnön mukaan tulee liittää henkilötunnus, kotiosoite, omakätinen allekirjoitus ja nimenselvennys sekä selkeä kopio henkilöllisyys-todistuksesta, jossa on allekirjoitus tai kopio Asiakastiedon ilmoituskirjeestä.

 4. Alle 300 euron tili-, kertaluotto- ja rahoitusyhtiösaatavista antamia yksipuolisia velkomustuomioita rekisteröitiin viime vuonna 11 200 henkilölle. Yhteensä näitä oli noin 25 500 kappaletta, ja valtaosa merkinnöistä johtuu maksamatta jääneistä, paljon puhutuista pikavipeistä.

  Mistä tieto on peräisin?

 5. Janne, lähde on tuo tekstissä linkattu Asiakastiedon tiedote. Heidän tiedonkeruutapaansa voi varmaan selvittää ottamalla sinne yhteyttä.