Kulutusjuhla

Keskustelua yritysten kanssa, mutta ei ilmaista mainontaa

Keskiviikkona pistin esiin simppelin kyselyn: poistetaanko vai jätetäänkö kommentti, joka on tuotteiden jälleenmyyjän markkinointipuhetta oman tuotteen puolesta?

Kiitokset kaikille yli kahdeksallekymmenelle, jotka ovat tähän mennessä klikanneet kyselyyn vastauksen! Valtaosa oli harkinnanvaraisen moderoinnin kannalla. Noin joka viides oli sitä mieltä, että kommentit pitää poistaa. Kukaan ei kokenut, että kommentit pitäisi automaattisesti jättää näkyviin.

Kommenttien poistamista perusteltiin mm. seuraavasti:

”Mainostajat maksakoot mainostilasta.”
”Jos jätät kommentin, tuollaisia tulee lisää ja niiden poistaminen on taas hiukan pulmaisempaa.”
”Saavat opetella olemaan olevampia jos haluavat omalle bisnekselleen hyötyä suositusta kulutusblogista.”
”Elinkeinoharjoittajilta tulevat kommentit voisi jättää kokonaan pois, silloin tilanne olisi reiluin kaikille osapuolille.”

Harkinnanvaraiseen moderointiin kannustettiin esimerkiksi seuraavin aatoksin:

”Minusta linkkaaminen tuotteen nettisivulle on ok, mutta ei sitä sen enempää tarvitisisi ruveta kommenteissa mainostamaan.”
”Jos kyseinen kommentti olis ollut yleisluontoisempi, sen olis voinut jättääkin, mutta nyt turhan yksityiskohtainen mainos ja siksi räikeä.”
”Tooooosi harkiten voi yritysten tietoa päästää läpi, mikäli se todella tuo lisätietoa tai korjaa väärinkäsityksiä.”
”Olisi mahtavaa, jos saisi aikaan eettisesti ja ekologisesti kestävää keskustelua yritysten kanssa – siis jos heillä olisi oikeasti hyvä kommentti johonkin blogissa esitettyyn asiaan.”
”Itse varmaan antaisi ko. kommentin jäädä. Liittyy kuitenkin selkeästi kirjoituksen aiheeseen. Tietty jos vastaavia rupeaa olemaan häiriöksi asti, niin sitten tilanne on toinen.”
”Mielestäni esimerkiki kaltaista voisi typistää mainitsemaan vain nettisivun osoitteen pois ja ottamalla lopun myyntipuheen pois. Mainoksista on usein hyötyä, mutta usein ne vain ärsyttävät tunkemalla joka paikkaan.”

Kommenttien moderointi eli jälkikäteinen poisto tai muokkaus on tietysti bloginpitäjän oikeus, ja se on ollut käytäntö Kulutusjuhlassa. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tarvinnut poistaa kuin ns. automaattispämmiä, eli kommenttiosastolla on käyty ilahduttavan asiallista keskustelua.

Myös yritysten edustajat ovat olleet tervetulleita kommentoimaan, mutta tämä puoli on ollut vähäistä. Muinoin käytiin kommenttiosastolla ajatustenvaihtoa kalliolaisen parturin kanssa, jonka liikkeen ikkunaan kirjoittamat laput tulivat kuvatuiksi ja julkaistuksi nettiin. Tällöin kyseessä oli nimenomaan pienyrittäjän tuomaa lisänäkemystä aiheeseen.

Tällainen keskustelu olisi tietysti hienoa, mutta ymmärrän senkin, etteivät yritykset siihen helposti halua lähteä mukaan.

Yksi puoli siinä, ettei kommentteja poistaisi, on se, että huono mainonta mielestäni kääntyy yritystä itseään vastaan. Jos lähtisin muokkaamaan ja lyhentämään tämänviikkoisen esimerkikin kaltaisia kommentteja, lukijat eivät saisi tietää, että ensin kyseinen yrittäjä suhteellisen suorasanaisesti mainosti omia tuotteitaan. Haluaisin luottaa myös ihmisten nettilukutaitoon siinä määrin, että he voivat tehdä omat johtopäätöksensä markkinoinnillisten kommenttien kohdalla.

Tässä tapauksessa yrittäjä kommentoi reilusti omana itsenään ja aiheeseen liittyen: yhtä lailla hän olisi voinut ujuttaa kommentin näennäisen asiakkaan mielipiteeksi ja linkata sivuilleen. Näitä on sitten vaikeampi tunnistaa: tämä on sitä oveluutta, jota noissa kyselyn kommenteissa myös pohdittiin. Itse toivon myös yrityksiltä avoimuutta, joten sikäli tietysti olen armelias niille, jotka reilusti kertovat, ketä ovat ja mitä edustavat.

Toisaalta tämä blogi on mainosvapaa ja harrastuspohjalta ylläpidetty. Oleellista on tuoda esiin ihmisten aitoja kokemuksia ja mielipiteitä. Siksi ne tuotteet, joita jälleenmyyjä kehuu, eivät sovi Kulutusjuhlaan. Jos haluaa tuotteensa mainituksi täällä, niin toki sen voi pistää postiin ja lähettää vaikka minulle: kerron kyllä, tykkäsinkö vai en, ja tietysti myös sen, että sain tuotteen ilmaiseksi.

Siis tällä kertaa annan kommentin jäädä, ikään kuin varoittavana esimerkkinä, mutta jos jatkossa näitä markkinoinnillisia kommentteja tulee lisää, niin poistovaara on ilmeinen.

Sama tilanne on silloin, mikäli näennäisesti kuluttajakommentti haiskahtaa liialliselta mainospuheelta eikä kommentin jättäjän netti-identiteettiä voi jotenkin ”todentaa”. Blogeissa kun on se puoli, että linkkaus omaan blogiin tms. luo parempaa mielikuvaa kuin aivan anonyymi kommentti.

1 Comment

  1. Yli kymmenen vuotta moderointia ammatikseni tehneenä on kantani ollut se, että jos käsillä on tuotteeseen tai palveluun liittyvä keskustelu, voi ja on jopa toivottavaa, että yrityksen edustaja tuo esiin oman näkemyksensä.
    Jos taas yrittäjä aloittaa suoranaisen oman tuotteensa tyrkyn, niin asia ei ole niin yksinkertainen.

    Eräs pinta asiaan syntyy siitä, että yleensä yrittäjät ovat niin huonoja viestittämään omaa asiaansa, että jos viesti poistetaan, se on yrittäjän oma etu.

    Sitten taas, jos kirjoitus on oikein hyvin tehty, niin silloin sen poistaminen on vaikeaa.

    Mutta periaatteessa minun moderoimillani palstoilla, etenkin kaupallisilla, suorat ”Ostakaa kanaa, ostakaa kanaa!” kommentit ovat saaneet huomautuksen kääntyä myynnin puoleen.