Kulutusjuhla

Tippaamisen vaikeus

Mielenkiinnotonta-blogissa t miettii englantilaista tippaamista: Lopulta ratkaisin homman sillä, että jos taksikuski oli tuttu ja mukava (ilmeisesti paikallisen taksi-firman pomo, koska hän otti ajon aikana joskus tilauksia vastaan. Hän joutui todella kärsimään minun ”anteeksi, mitä? En kuule oikein hyvin korvallani”-kyselyistä aina kun soitin taksin. Vähintä mitä saatoin tehdä oli antaa aina pari puntaa extraa) annoin tippiä ja ruokaillessani hotellilla annoin 5-4 puntaa tippiä aina aterialla.

Voi kuulostaa paljolta, mutta…en minä ymmärrä lukuja, varsinkaan puntina. Onko tuo paljon? Vähän? Sitä paitsi nyt oltiin kulttuurissa jossa tippaaminen on (ymmärtääkseni) otettu huomioon palkkauksessa.

Hotellin kuiteissa luki aina että palvelumaksu on 0,15% laskusta eli pari hassua penceä, mutta palvelu oli todella ystävällistä, ja he jaksoivat vastata minun tyhmiin kysymyksiini (oikeastaan yhteen tyhmään kysymykseen, ja sen moniin eri variaatioihin.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Valuuttakurssit löytyvät esim täältä:

    http://www.yle.fi/tekstitv/html/P173_02.html/

    Eli telkkarista teksti-tv:n s. 173/alasivu 2. Euro on tänään 0,79 puntaa (GBP) joten 5 GBP on 6,33 EUR.

    Yleensä tippi on 15% (ei 0,15%) laskun loppusummasta.

  2. Itse olen asunut ja opiskellut Briteissä nyt kaksi vuotta, joten voisin sanoa, että tippaaminen ei ole siellä mitenkään joka paikassa tapana. Ainoastaan jos ravintolassa on pöytiintarjoilu, ja laskun loppusummaan ei ole lisätty palvelumaksua on tippi ’pakollinen’ (eli sitä pidetään todella sopimattomana, jos sellaista ei jätä). Taksissa, baarissa, pubissa, kahvilassa jne. tippaaminen toimii kuten Suomessakin, eli jos haluaa voi jättää tippiä. Itse taksissa pyöristän summan yleensä hiukan ylöspäin, esim. meillä kotiin taksi maksaa yleensä 4 puntaa jotain, ja annan yleensä vitosen, ja käsken kuskin pitää vaihtorahat. Baarissa tippaan lähinnä, jos on kiireistä, enkä jaksa jäädä odottamaan vaihtorahaa.