Kulutusjuhla

Asumistukea myös omistusasumiseen

Valopää toivoo muutosta asumistukijärjestelmään: ”Kuten voi varmasti päätellä, kannatan asumistuen laajentamista koskemaan myös omistusasumista. Tämä muutos mahdollistaisi lapsiperheiden (siis kansamme tutkitusti köyhimmän väestönosan) taloudellisen aseman rakentamisen ajan saatossa tukevammalle pohjalle. Vaihtoehtona on siis ainainen asuminen vuokra-asunnossa. Jos ajatusta jatkaa pidemmälle, voisi nähdä tilanteen, että jossain vaiheessa, kun asuntolainaa on jo maksettu (omin ja asumistuen turvin), asunnosta vapautuisi panttiosuuksia lesim. autonhankintaan lainalla, opiskelua varten otettavan lainan takeeksi (markkinakorkoinen laina olisi halvempaa kuin valtion takaama virallinen opintolaina) ja ylipätään siihen, että elämän voisi rakentaa pitkällä tähtäimellä pyörimään täysin omien tulojen varassa, eikä tarvitsisi olla pysyvässä köyhyysloukussa, josta ei ole realistisia keinoja nousta. Tämä siis lisäisi varmasti aluksi valtion asumistukikustannuksia, mutta pitkällä tähtäimellä se taas vähentäisi niitä.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Jaa, että valton pitäisi maksaa varattomille omat asunnot? Eikö omistusasumista muutenkin tueta jo ihan hirveästi – ja kaikki tuki vaan nostaa hintoja.

    Ja sitten valtion omaisuutta vastaan otettaisiin lainaa autoon, kun ei muuten ole varaa?

    Ai niin: USA:ssa tätä jo kokeiltiin.

  2. Aivan.

    Ensiasunnon ostoa varten otetun asuntolainan koron veronvähennysoikeus merkitsee euromääräisesti suurempaa asumistukea omistusasumiselle kuin mitä vuokra-asumisen eri asumistuet (yleinen, opiskelijain ja eläkeläisten) ovat yhteensä.