Kulutusjuhla

Kesäkausi aktivoi puhelinmyyjät

Kännykkä soi ja näyttää jotain numeroa. Vastaan ja ylipirteä tervehdys kajahtaa korvaani.

”No se on Neiti Myyjä Anna-lehdestä tässä hei! Mites se kesä on siellä suunnalla lähtenyt käyntiin?”

”Siinähän se, ihan kivasti…”

”Juujuu, meillä täällä Porissa on ollut niin harmaata, että kyllä sitä jo aurinkoa toivois!”

”Mmm….”

”Mutta sellaisella kuule soittelen, että…”

Tämän jälkeen seuraa Annan myyntipuhe.
Nyt 11 kuukautta sellaiseen hintaan, että yhden lehden hinnaksi tulee vain 1,30 euroa!
Kaupan päälle joko neljänkympin arvoiset, ihanat korvakorut tai tyylikäs nahkainen lehtiteline!

Kieltäydyn tilaamasta, kun en halua naistenlehtiä kotiini viikottain (viikonloppuna juuri kuskasin asunnostani läjän erilaista paperia pois, ja olen tullut tarkaksi siitä, mistä lehdistä maksan: tällä hetkellä tilaan mm. Kumppania ja Vihreää lankaa), enkä myöskään tavaroita, joita en tarvitse.

Jokohan minulle kohta maksetaan, että otan jonkun lehden vastaan?

Kesäkuussa lehtien myyntipuheluita on tullut useita. Ilmeisesti kesätyöntekijät ovat aloittaneet hommansa. Tarjoukset tuntuvat menevän yhä houkuttelevimmiksi ja myyntiargumentteihin joudutaan kehittelemään yhä uusia koukkuja. Tilaajalahjojen euroarvot vaikuttavat melkoisen suurilta (eli liioitelluilta).

Samoin jonkun lehden käyttämä ”Olet vastannut nettikyselyymme ja siitä kiitoksena…” -aloitus sai minut välittömästä kysymään, että mikä kysely se mahtoi olla, koska en sellaisiin juurikaan vastaile. Myyjältä ei tietysti tietoa löytynyt, mutta kehotin pistämään eteenpäin palautetta näiden järjestelmien kehittämistä varten.

Lisäksi mietityttää se, miten kestotilaajat eivät varmasti aina hyödy pitkäaikaisemmasta asiakasuhteesta verrattuna pätkätilaajiin ja tilaajalahjoja nauttiviin.

Puhelinmyyntiä voi yrittää rajoittaa

Tiedoksi tietysti vielä nämä (minähän vastailen puhelinmyyjille ihan mielenkiinnon vuoksi, vaikken koskaan heiltä mitään tilaakaan):

Puhelintarjonnan rajoituspalvelu eli ns. Robinson-palvelu: ”Yksityisillä henkilöillä on mahdollisuus rajoittaa kaupallista puhelintarjontaa soittamalla palvelunumeroon 0600 13404 ma-pe klo 8.30-18 (puhelun hinta 0,39 €/min +pvm), johon ilmoitetaan nimi, numero ja osoite.”

Henkilötietojen luovutuksen kieltäminen: Nimi- ja osoitetietoja ei luovuteta mm. suoramarkkinointitarkoituksiin, markkina- ja mielipidetutkimuksiin. Tieteelliseen kyselytutkimukseen tietoja voidaan luovuttaa kiellosta huolimatta.

Aiheesta aiemmin kirjoitettua:

Puhelinmyyjien aktivoitumisen estämistä

Puhelinmarkkinoinnin kielto ja sen toimimattomuus

9 Comments

 1. Viime aikoina minulle on pari kertaa soitettu aiheesta ”koska olet ollut meille niin hyvä asiakas, niin siitä hyvästä saat palkinnoksi jonkun lehden ihan ilmaiseksi”. Niin, ihan ilmaiseksi posti- ja toimituskuluja vastaan. Kappas kun niitä kuluja tulee lehteä kohden useampi euro, niin kyllähän siitä jo laskua syntyy. Ei kiitos siis. Jollekin lupsakalle myyjämiehelle sanoinkin et hyvä oli yritys ja myyntipuhe, mutta ei kiitos siltikään. 🙂

 2. Jokin koordinaatiokin noilta näyttää puuttuvan.

  Minulle on soittanut kolme puhelinmyyjää, jotka ovat kaikki tarjonneet samaa lehteä ja kaksi puhelinmyyjää, jotka ovat tarjonneet samaa puhelinliittymää.

  Ja tämä kaikki viikon sisällä.

 3. Jenni, tuokin kuulostaa tutulta myyntiargumentilta 🙂 Ja olen ääneenkin ihmetellyt, että miten niin muka olen ollut hyvä asiakas, jos joskus viisi vuotta sitten olen pari kuukautta tilannut jotain lehteä?

  AnttiK, tuokin on niin totta. Onhan tuo ihan järjetöntä firmojenkin kannalta, että samoille tyypeille soitellaan jatkuvasti.

 4. Yrittäjän riesana taas ovat kaiken maailman hakemistokauppiaat. Jostain syystä nekin ovat aktivoituneet näin kesälomien kynnyksellä. Tämänkin alkuviikon aikana minulle on soitellut useampikin ”palvelun”tarjoaja, joista sitkeimmät soittelevat vielä myöhään illansuussa. Kohtuukilttinä ihmisenä en viitsisi paiskoa luuria toisen ihmisen korvaan, mutta yksinkertaisesti joskus on pakko näiden soittelijoiden kanssa. Leipäänsähän hekin vain yrittävät tienata, mutta myyntitapa on kyseenalainen.

  Päivän Hesarikin kirjoitti aiheesta: http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Eniro+harkitsee+oikeustoimia+Endoraa+vastaan/1135247000445

 5. Hakemistokauppa on ehkä pahinta kusetusta ikinä. Ja ne hinnatkin kun pyörivät parhaimmillaan sadoissa euroissa. Muutaman hakemiston hinnalla saa hyvät nettisivut ja hakukoneoptimoinnit, jolloin varmasti nousee Googlessa esille. Huoh, miksi ihmeessä yrittäjät syytävät rahaa noille hakemistoille? Ne vain häiritsevät kun netistä yrittää etsiä tietoa firmasta.
  Lama varmaan kesän lisäksi ajaa puhelinmyyjiäkin…

 6. Harto on kirjoittanut ansiokkaasti Directan yrityspalveluista aikoinaan ja keskustelu siellä jatkuu edelleen. Hyvin suuri joukko yrittäjiä kokee tulleensa näissä huijatuksi, enkä yhtään ihmettele.
  Oman toiminimeni kanssa kieltäydynt tietysti järjestelmällisesti kaikista mahdollisista hakemistopalveluista.

 7. Mulla on jo hyvä aikaa ollut puhelinmyyntikielto, siitä huolimatta etenkin erilaiset kännykkäliittymä- ja laajakaistakauppiaat katsovat, ettei kielto koske heitä vaan saavat kiusata kielloista huolimatta. Todella ärsyttävää. En osta koskaan mitään puhelimessa että turha mulle soitella.

 8. ”Henkilötietojen luovutuksen kieltäminen: Nimi- ja osoitetietoja ei luovuteta mm. suoramarkkinointitarkoituksiin, markkina- ja mielipidetutkimuksiin. Tieteelliseen kyselytutkimukseen tietoja voidaan luovuttaa kiellosta huolimatta.”

  .. tuo linkki on hapantunut. Lomake löytyy tuolta:
  http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asiointi_ja_lomakkeet/lomakkeet/maist_vrk4_90/index.html

  Tuo aiemmin kommenteissa linkattu puhelinmyyja.info on aika mielenkiintoinen saitti, selvästikin tarkoituksena on koota rekisteriä, rekisteriselostetta ei näy missään. Vastaava saitti, jossa kerättiin liikenteessä törttöilevien kuskien autoista rekisteritunnuksia, kaatui kai tietosuojavaltuutetun toimesta?