Kulutusjuhla

Verotukseen ikäviä muutoksia?


Kauppalehdessä varoitellaan
, että asuntolainojen korot eivät ehkä pysy verotuksessa vähennettävinä. Myös kotitalousvähennyksestä luopumista harkitaan. Nyt sanoisin ihan suoraan, että en tykkää. Eikä tykkää moni muukaan 🙁 (Zepa)

13 Comments

 1. Minusta asteittainen asuntolainan verovähennyksestä luopuminen on oikea suunta. Tuntuu perusteettomalta, että omistusasumista tuetaan tällä tavalla esim. vuokra-asumiseen nähden. Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että tilannetta on myös aivan kohtuutonta lähteä korjaamaan äkkinäisesti, kun niin moni on houkuteltu asuntovelallisiksi juuri verovähennyksen perusteella.

 2. Peesaan nyt kyllä Ilkkaa! Miksi omistusasumista pitäisi tukea? En ole koskaan ymmärtänyt, miksi täällä Soomessa asunto pitää omistaa – en sitten niin millään. Riittävästi vuokra-asuntoja ja edukkaita sellaisia! Nih kerta, mulle ainakin… ,D

 3. Niin..

  Verovähennysoikeushan tarkoittaa sitä että yhteiskunta ei suoranaisesti tue omistusasumista kassavirralla joka suuntautuisi valtion kirstusta asukin taskuun vaan mahdollistaa sen että omistuasujalle jää käteen hivenen suurempi osuus hänen itse omalla työllään ansaitsemistaan varoista…

  Sen sijaan vuokra-asumista yhteiskunta tukee suoralla kassavirralla sitävastoin useinkin esimerkiksi rakennuttamalla vuokra-asuntoja joiden rakentamiskustannukset rahoitetaan joko täysin tai osittain julkisella rahalla joten suhtautuisin hivenen kriittisesti väittämiin joiden mukaan yhteiskunta jotenkin erityisesti tukisi vuokra-asumista..

 4. Minä en HALUAISI omistaa. Mutta Helsingin vuokratasolla, jos/KUN edelleen pienituloisena vanhuksenakin aion asua täällä missä mun kaveritkin asuu, en pysty maksamaan Helsingin vuokria. Että aika nasta ylläri kyllä olisi tämä verovähennysoikeuden muutos, kun ei ihminen ole alunperinkään tuntenut mitään hinkua omistamiseen, mutta kun täällä on PAKKO omistaa jos yhtään ajattelee omaa tulevaisuuttaan.

 5. Ilman nykyistä verovähennystä kukaan ”tavallinen” ihminen ei voisi omistaa asuntoa Helsingistä. Niinpä keinottelijat omistaisivat kaikki asunnot ja kahmisivat tulot. Toisin kuin nyt, monen kymmenen vuoden kitkuttamisesta ei olisi näyttää muuta kuin vuokrakuitit. Mitä järkeä? Ainoa kohtuullinen muutos olisi se, että pääomatulojen veroista voisi vähentää vain sen kolmasosan asuntolainan koroista kuin nyt palkkatulojen verotuksesta.

 6. En ole ikinä omistanut asuntoa, enkä aio omistaa. Täällä tarvittaisiin selkeää asumiskulttuurin muutosta, varsinkin omistamisen suhteen! Juuri kuulin miten 21-v. nuori mies brassaili ostaneensa kaksion, yllättäen, Kalliosta. No, maksakoon… minä en. En minä saa asuntoa enkä muutakaan mukaani – kirstussa kun ei vieläkään ole taskuja ja se onkin se viimeinen pieni yksiö!

 7. Ei tämä suomalainen asuntopolitiikka ole ainut ratkaisu. Wienissä kuulemma riittää edullisia vuokrakämppiä vaikka kuinka ja asunnot ovat myös persoonallisia. Wienin kaupungin nettisivuilta löytyy tälläistä infoa asiasta: ”Today, social housing includes approximately 220,000 community-owned and 200,000 subsidised rental apartments and also those built by non-profit or commercial building societies. Since 1995, special emphasis has been placed on the comprehensive quality of subsidised housing. Economic and ecological considerations are just as important as architectural ones. Experimental projects, such as a car-free model estate, women’s workshops I and II, integration projects and passive houses are to further improve quality. Around 5,500 new apartments are built each year.”
  Miksi kaikki pitää omistaa?

 8. En ymmärrä mitä pahaa omistamisessa on, jonkun taskuun ne vuokrarahatkin menee. Ja omasta ei tule lähtö jos osaa käyttäytyä, vuokrakämpässä omistaja tai omistajan kummin kaiman sisko saattaa tarvita pienellä varoitusajalla asunnon itselleen. Jotkut haluavat oman asunnon kaltaista pysyvyyttä itselleen, muutkin kuin ne jotka häipyvät kolmenkympin korvilla kehyskuntiin omakotitaloihin.

 9. Niinpä, ei niitä vuokra-asuntoja todellakaan mitkään hippikommuunit omista, eikä vuokrarahat mene hyväntekeväisyyteen. Miksi en mieluummin kartuttaisi omaa vanhuudenturvaani asuntolainaa lyhentämällä, kuin maksaisi samaa summaa jonkun keinottelijan taskuun? Mitä niin hyveellistä ja kannatettavaa vuokra-asumisessa on? Ei se, että osakekirjassa on minun nimeni tee pikkuruisesta yksiöstäni julkisten kulkuvälineiden varrella epäekologista, eikä Ruohonjuuressa asioidessani ole ikinä kysytty asumismuotoa.

 10. Minun mielestäni tuosta asuntolainojen korkojen verovähennyskelpoisuudesta voitaisiin luopua, vaikka sitten siirtymäajan kera, jos ei muuten. En näe asiaa minään vuokra-asujat vs. omistusasujat -tappeluna. Mielestäni on aika naivia kuvitella, että kellään ei olisi varaa omistusasuntoon ilman tuota verovähennysjuttua.. tod.näk. asuntojen hinnat tippuisivat samassa suhteessa alaspäin, mikäli verovähennyskelpoisuus poistuisi. Peukalosääntöjä kun voinee pitää sitä, että kaikki yleiset ja yhtäläiset tuet tai vastaavat (alv-alennukset, kotitalousvähennys, asumistuki jne.) siirtyvät ainakin osittain aina hintoihin. Kysyntä ja tarjonta ja silleen.

  Erikseen voitaisiin minun puolestani keskustella ensiasunnon korkojen verovähennyskelpoisuudesta. Sillä päästäisiin sentään eroon siitä, että valtio avustaa niitäkin, jotka ostavat asuntoja sijoitusmielessä. (Toki voi spekuloida, nousisivatko yksityisen puolen vuokrat ilman sijoitusasuntojen lainojen korkojen verovähennyskelpoisuutta, mutta yhtä lailla voi spekuloida, paljonko etenkin pienten omistusasuntojen hintoihin vaikuttaa se, että niitä kärkkyy paitsi mattimeikäläinen, myös sepposijoittaja.)

 11. @Uranainen: Asuntolainojen veronvähennyskelpoisuus nostaa hintoja. Jos vähennystä ei olisi, hinnat olisivat vähennyksen verran matalammat. Että tilanne olisi asunnonostajan kannalta ihan sama, mutta valtio säästäisi rahaa, jonka sitten voisi käyttää johonkin muuhun.

  Aivan typerää pitää moista vähennystä. Valtio tarvitsee jatkossa rahat muuhun kuin kaman ostamisen tukemiseen.

  http://euroetana.blogspot.com/2009/09/veroinferno.html

 12. Onneksi kaikki valtion tähänastiset rahansijoituskohteet ovat olleet pelkästään järkeviä, jos jatkossa pitää käyttää rahat muuhun kuin ”kaman ostamisen tukemiseen”. Jos max. keskituloiselta tavikselta viedään viimeinenkin into säästää, niin aina on kuitenkin niitä, joilla on rahaa ostaa se kämppä vaikka käteisellä. Sitten vaan vuokraa maksamaan iloisesti, kun omistaminen on niin paha asia.

 13. En minä tule edes elämään eläkeikään asti, joten turha kuvitellakaan ostavansa (edes) asuntoa… En myöskään osta ns. säästetyllä rahalla tavaraa, se menee kuulkaas näin pienipalkkaisella ja suu säkkiä myöten elävällä ihan normielämään, mm. lääkkeisiin, kuljetuksiin, asuntoon – juuri niin! Kun tulot ovat hiinä-ja-hiinä, että ei saa mitään tukia, on elettävä silloin aika kälyisesti.