Tuntuuko tutulta: löydät kivan, itsellesi sopivan kosmetiikkatuotteen, mutta pian se häviää kauppojen hyllyiltä. Ainakin varsin moni tuttuni on tätä valitellut ja kaipaillut suosikkejaan takaisin valmistajien tuotantoon.

Ei varmaankaan lohduta, mutta löysin nyt hieman tietoa aiheesta. EU:n kosmetiikkasivujen mukaan useimpien tuotteiden elinkaari kestää alle viisi vuotta. Lisäksi 25 prosenttia kosmetiikkatuotteista uudistetaan vuosittain.

Tästäkin näkyy siis se, miten paljon kosmetiikassa ja sen myynnissä on kyse mielikuvista ja kuinka kovaa kilpailu valmistajien välillä on. Tuotteita viilataan myynnin mukaan ja jos kauppa ei käy riittävän hyvin, niin tuote poistuu.

Itselläni ei onneksi ole mitään niin vankkoja suosikkeja, että niiden markkinoilta katoaminen harmittaisi. Tämä vuosi on ylipäätään on ollut itselleni kosmetiikan vähennysvuosi: käytetään kaikki mahdollinen vanha loppuun ja ostetaan vain harkiten uusia.