kirjastohyllyJos emme ostaisi kaikkea omaksi, vaan lainaisimme ja vuokraisimme, niin muuttuisiko kulutusyhteiskunta paremmaksi?

Voidaanko ja pitääkö kulutusta vähentää lainaus- ja vuokraustoiminnalla?

Suomalainen kirjastojärjestelmä on kaikille tuttu, mutta mitkä ovat sen haasteet tällä hetkellä?

Onko lainsäädännössä parannettavaa, jos yksityishenkilöiden kirjanvuokraustoimintaan kehitetty sivusto joutuu keskeyttämään toimintansa?

Miten netin avulla voidaan kehittää lainaamista ja vuokraamista ja mitä ihmiset tekevät jo nyt mm. Facebook-ryhmien ja erilaisten nettisivustojen kautta?

Näitä ja muita lainaamisen ja vuokraamisen kysymyksiä pohditaan Kulutusjuhlan keskustelutilaisuudessa Älä osta mitään -päivän aattona eli  torstaina 26. marraskuuta Kirjasto 10:ssä klo 18-19.

Mukana ovat ainakin
Markku Jussila lainaus- ja vuokrauspalvelu Kuinomasta,
Vesa Kaartinen / Jussi Riku kirjanvälityspalvelu Bookabookasta
Mace Ojala Kirjasto 10:stä (Macen blogi Riippumaton asiantuntija)

Keskustelutilaisuus järjestetään myös osana Älä osta mitään -henkeä. Oman kommenttipuheenvuoron kertoo Älä osta mitään -päivän edustajana Nelli Turunen.

Tule ja jaa omat kokemuksesi ja näkemyksesi: aikaa varataan myös yleisökommentteihin ja keskusteluun. Tilaisuus on kaikille avoin: halutessaan ilmoittautua voi Facebookissa.

Tilaisuus raportoidaan ainakin Qaiku-palveluun ja kommentteja kerätään myös Kulutusjuhlan Twitter-kanavaan.

Tervetuloa!

Aiheeseen voi virittäytyä lukemalla vaikkapa Nuppu Gävertin mainion kirjoituksen I <3 Swapping and Freecycling:

”Yhdysvalloissa ja varsinkin New Yorkissa jakamisen, lainaamisen ja yhteisöllisen vaihdantatalouden nousu on näkynyt selvästi muutaman vuoden ajan ja hamstraamisen vastaisuudesta. Loputtoman keräilyn ympärillä pyörivästä kulutuskulttuurista on tullut paitsi tyylitöntä myös olosuhteisiin nähden järjetöntä. [- – -]

Facebook näyttää olevan vielä suomalaisille ominainen vaihdanta-alusta, mutta käyttäjäystävällisemmistä ja kehittyneemmistä swappaus- ja freecycling -palvelumalleista löytyy useita esimerkkejä, kuten lapsille ja teineille suunnattu SwapitShop, median kierrätykseen erikoistunut Swaptree, Swap-It Now ja Suomessakin toimiva Freecycle Network.”