Kulutusjuhla

Virkamiestä vituttaa mm. yli varojensa elävät suomalaiset

Virkamies epäilee suuren osan suomalaisia elävän yli varojensa: ”Päivittäin näen ihmisiä, joilla ei selvästi ole varaa omaan elämäntyyliinsä. Suuri osa ihmisistä kuuluu siihen luokkaan, jotka tienaavat keskimääräisen paljon tai sitä vähemmän. Itse pienituloisena tiedän mihin se raha riittää. Tosin en elä yli varojeni. Kohtuullisen vuokran jälkeen, vakuutusmaksujen ynnä muiden pakollisten kulujeni, käteen ei jää oikeastaan mitään merkittävää. Käytänkö rahani siis huolettomasti ruokaan ja muihin asioihin, kuten lämmitykseen? Vai miten muilla tuntuu olevan enemmän rahaa, jopa opiskelijoilla? Vastaus on helppo: ihmiset elävät yli varojensa. Suomalaista luottokriisiä odotellessa… kaikki tuntuvat ostavan luotolla, jonka maksamiseen tarvitaan pari korttia lisää. [- – -] Suuri osa nuorista tulee syrjäytymään ennen 40 vuotta. Suurin osa heistä ei omista yhtään mitään, paitsi velkaa. He omistavat siis miinus-rahaa, joka on konseptina varsin mielenkiintoinen. Heillä siis ei ole mitään, mutta he ovat velkaa. Työkokemuksen taso ja kesto tipahtaa, ja alkoholi ynnä muut päihdeongelmat lisääntyvät, ja väkivalta tätä myöten myös lisääntyy ja kiristyy entisestään. Häiriökäyttäytyminen lisääntyy tämän myötä, ja kierre on valmis, jossa me kaikki tappelemme jostain minimaalisista eduista, jotta Intrum Justitita ei meitä ottaisi käsittelyynsä.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. On ehkä vähän turhan paljon oiottu mutkia tuossa teoriassa, että alkoholin käyttö ja väkivaltaisuus ynnä muu häiriökäyttäytyminen lisääntyisi automaattisesti varattomuuden myötä, vaikka toki monella käy näinkin kun epätoivo valtaa mielen. Itse näen optimistina, että syvimmästä kuopasta pitää vain kaivaa itsensä entistä vihaisemmin ylös.

    Olen kuitenkin samaa mieltä siitä, että ihmiset elävät helposti yli varojensa. Itsekin trendikkäästi prekariaattiin eli tulevaisuudestaan epätietoisten luokkaan kuuluvana joudun jatkuvasti varomaan kulutustottumuksiani. Koskaan kun ei tiedä ennalta seuraavan kuukauden ansiotasoa. Vastaavassa tilanteessa olevilla ihmisillä on usein paha tapa ottaa lainaa silloin kun työrintamalla on hiljaisempaa, mutta unohtaa kuitenkin takaisinmaksu heti kun palkka alkaa taas kunnolla juoksemaan.

    Suomessa perustasoinen eläminen (asunto+auto+harrastus) on melkoisen kallista eikä alle mediaanipalkkaa ansaitsevalla kaupunkilaisella ole juuri toiveita asuntolainan ottamisesta – hyvä kun saa opintolainansa maksettua vuosikymmenten maksusuunnitelmalla takaisin.