Kulutusjuhla

Nettijulkaisun määrittelyä: onko Kulutusjuhla verkkolehti?

Kulutusjuhla ry haki kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultti ry:n jäsenyyttä. Eilen Kultista saapui viesti:

”Hallitus ei suoraan päättänyt ottaa Kulutusjuhlaa jäseneksi, sillä meille oli epäselvää, onko Kulutusjuhla verkkolehti vai blogi. Eli miten itse miellätte sivuston?”

Tämän perusteella käynnistin aiheesta Qaikussa keskustelun. Kiinnostuneiden kannattaa siis lukaista se, mutta mielipiteitä voi tietysti kertoa myös tänne.

Kuten itse tuonne Qaikuun kirjoitin, niin miellän Kulutusjuhlan nettisivustoksi, joka hyödyntää blogitekniikkaa mm. julkaisualustana. Näiden Kulutusjuhlan sivujen takana on (nykyisin) yhdistys, joka vastaa sisällöntuotannosta.

Kultti ry:n jäsenlehdistä nettijulkaisuja ovat ainakin Free-yhdistyksen Free Online ja eri taiteen alojen kritiikki- ja keskutelufoorumi Muskekala.info. Kultin nettisivuilla toiminnasta kerrotaan mm. seuraavaa:

Järjestö haluaa muistuttaa lehtien merkityksestä osana suomalaista mediaa ja yhteiskunnallista keskustelua.  Pieniä ja toisin ajattelevia lehtiä ja julkaisufoorumeita tarvitaan joukkoviestinnän omistuksen keskittyessä entisestään, sillä julkisuuden ja väittelyn olennaisesta ja epäolennaisesta tulee olla moniäänistä ja ennakkoluulottomasti reagoivaa.”

Kulutusjuhla on kiinnostunut Kultin jäsenyydestä mm. siksi, että Kultti hoitaa pienlehtien edunvalvontaa.

– –

Ja mainittakoon, että Kulutusjuhla ry on tänä vuonna saanut OPM:n kulttuurilehtitukea.

4 Comments

 1. Jumittuminen siihen, että Kulutusjuhlaa julkaistaan blogisoftalla on yhdentekevää. Uusi Suomi julkaistuu Drupalilla (jolla voi tehdä myös blogeja) ja Iso-Britannian suurin paikallislehti (http://www.expressandstar.com/) käyttää julkaisualustanaan WordPressiä. Ei sillä julkaisutavalla pitäisi olla mitään merkitystä, vaan sisällöllä.

  Lisäksi muistelen kuulleeni, että OPM:n kulttuurilehtilautakunta olisi jo tunkenut rahaakin Kulutusjuhlalle, mikä vähän viittaisi siihen suuntaan, että sitä pidetään samanlaisena (verkko)julkaisuna kulttuuri- ja mielipidelehtien joukossa kuin muitakin.

 2. Kyllä Kulutusjuhla on mielestäni mielipidelehti! Karilla on loistavat perustelutkin jos tarvitsee. Mun mielestä tämän voi hyvin rinnastaa esim muinaisaikojen omakustannejulkaisuun, joita kopiokoneella painettiin ja kiinnostuneille läheteltiin. Kanava on vaan eri.

 3. Kyllä Kulutusjuhla on mielestäni nettilehti.

  Paperilehdissäkin on vaikka minkälaista aviisia, niin ei mielestäni se julkaistaanko se WordPressillä (joka MIELLETÄÄN blogialustaksi, koska sitä yleisesti käytetään siihen) voi olla poissulkeva seikka. Julkaistaanhan WordPressillä taidenäyttelyitä ja CV/Portfolioitakin.

  Sitäpaitsi, mikä olisi se ei-keinotekoinen tekijä mikä erottaisi yhteisöblogin ja verkkolehden, jos molemmissa on samantyyppistä sisältöä?

  Jos paperilehti on joskus ennen julkaistu jossakin määrämuodossa (ei ole) – niin miksi verkkolehden tulisi olla sidottu samaan formaattiin tulevaisuudessa? Siis joku ällöttävä selattava näköisjulkaisu… Kuka sellaista haluaa?

 4. Kiitos kommenteista. Välitin Kulttiin linkit mm. tähän keskusteluun. Kultin pitää tietysti itse määritellä verkkojulkaisujen hyväksyminen jäsenikseen, joten tässä luodaan pohjaa tulevaisuudelle. Kulutusjuhla jää siis odottelemaan Kultin seuraavaa kokousta ja sen myötä tulevia näkemyksiä.