Kulutusjuhla

”Aurinkorasvoihin suhtaudutaan kritiikittä”

Jaana Huhta kritisoi aurinkovoidebisnestä: ”Nykyään en hanki bikinirajoja, enkä ottamalla ota aurinkoa. En myöskään osta aurinkorasvoja; en ainakaan itseäni varten. Suojaudun mielummin kevyellä vaatekerralla ja varjoilulla. Jostain lukaisin kevyen vaatetuksen viilentävän nakuilua tehokkaammin. Tätähän esim. arabit hyödyntyvät.

En suostu vieläkään aurinkorasvateollisuuden pelinappulaksi. Voin toki olla totaalisen väärässä, mutta toivoisin lisää rasvauskriittistä suhtautumista. Mikäli todistetuksi tulee, että emme todellakaan pärjää ilman aurinkorasvaa, niin tällöin valtion tulisi saattaa rasvateollisuus kuriin ja jakaa meille kelakorvattavia kohtuuhintaisia rasvapurkkeja.” (Mari Koo)

5 Comments

 1. Niin.. Saattaisikohan asiaan ja tarpeeseen liittyä se missä ja missä olosuhteissa siihen aurinkoon törmää.

  Suomen kesässä ei normi-iholla varmasti rasvaa tarvitse ellei itsestään tee tarkoituksella grillivarrasta tai muuten joudu jatkuvaan ulkotyöhön auringon alle mutta aikanaan kun keskeltä suomen joulukuuta tuli lennettyä pohjoismaisena puoli-albiinona keskelle Australian keskikesää olisi ollut melkoinen haaste selvitä ”jostain lukaistulla kevyellä vaatetuksella” kun jokainen suojaamattomaksi jäänyt paidanhihan alta pilkistänyt pinta helotti helakanpunaisena heti ensimmäisen päivän muutaman ensitunnin jälkeen ja auringonpolttamaa pintaa löytyi aina sandaalien paljastamista jalkateristä lähtien..

 2. Mä palan lähes joka kesä vaikka mulla on mielestäni ihan normi-iho. Rasvata pitäisi vaikka en aurinkoa ota enkä muutenkaan suuremmin siinä oleile. Aina kuitenkin sattuu joku päivä kun on syystä tai toisesta pidempään auringossa, ei tarvitse kun muutama tunti niin jo on ihan rapu.

 3. Aurinkoallergikkona joutuisin pukeutumaan jonkin sortin burkhaan vapulta elokuun loppuun, jos aikoisin selvitä ilman aurinkovoidetta. Joskus jo huhtikuussa ihottuma nousee niille ihoplänteille, jotka pitkien vaatteiden alta pilkottavat. On jännää kuinka helppoa on julistaa turhakkeiksi sellaiset tuotteet, joista juuri armoitetun kirjoittajan elämänlaatu ei riipu.

  Toki näidenkin tuotteiden osalta tiedotusvälineissä toistellaan kaikenlaisia epätotuuksia, tämän kevään teema on tuntunut olevan, että viime kesänä ostetut aurinkovoiteet ovat nyt jo vanhentuneet tehottomiksi. Itse olin tänään pari tuntia pihatöissä kaapinperältä löytyneen toissakesäisen voiteen kanssa, ja suojausteho näkyy säilyneen muuttumattomana.

  Mikä ihme tuo Kela-argumentti on olevinaan? Monet elämänlaadulle ja pitkäaikaiselle terveydelle välttämättömät tuotteet kondomeista perusvoiteisiin eivät ole Kela-korvattavia.

 4. Aika paha harrastaa fillarointia, jos on punainen tukka eikä käytä aurinkovoidetta. Tai voisihan sitä kait yöllä fillaroida.

 5. Heh. Minä sanoin alunperin (olen sanonut jo monta vuotta) niistä kevyistä kerroksista ja arabeista. Olen ollut tyylipuhdas aurinkoallergikko monta vuotta, joten valkoinen liehuvainen ”burkha” on tullut tutuksi jo monena kesänä, ja Sörkan arabiukot kuittailee perään. Liehuvaisten lisäksi olen käyttänyt myös aurinkovoidetta, mutta olisin saattanut selvitä ilmankin. Onneksi tilanne on vuosien mittaan helpottanut niin, että voin olla jo ihan suorassakin auringonpaisteessa, siis paljaalla iholla, ehkä puoli tuntia. Loppukesästä tunnin? Suora auringonvalo toki vaatii suojavoiteen.

  Testasin juuri laivalla – vajaat puoli tuntia riittää ainakin näin alkukesästä. Sitten äkkiä kangasta päälle…

  Nää on tämmöisiä juttuja, toisilla pysyy samana koko iän ja toisilla tilanne muuttuu iän myötä.