Kulutusjuhla

Miten opintotuen takaisinperintäkirjeet voivat tulla yllätyksenä vuodesta toiseen?

Joanna Palmèn arvostaa opintotukijärjestelmää, mutta ei ymmärrä kaikkea siihen liittyvää marinaa: ”Olen niin usein selittänyt ulkomaalaisille, että kyllä, meille todella maksetaan opiskelusta, etten pysty lietsomaan itseäni hirveän vihaiseksi sen (ihan ilmeisistä) epäkohdista. Hyvä että jotkut pystyvät, vuodesta toiseen.

Sen sijaan yhtä asiaa en ymmärrä millään: Miksi se Kela on niin kauhea, kun se lähettää takaisinperintäkirjeitä 15 prosentin korkoineen? Joka kevät kuulen tästä aiheesta raivoa ja marinaa. Miten se voi tulla niin monelle niin yllätyksenä, kun on olemassa tulorajat ja selkeähköt laskukaavat Kelan nettisivuilla? Onko ihan liikaa vaadittu, että pitäisi kirjaa omista tienesteistään? Kun nyt kerran saa rahaa siitä, että opiskelee.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. Tähän liittyen hämmästyttää joskus myös suunnattomasti opiskelijoiden valitus asumisen kalleudesta. Kuitenkin isolla osalla (ainakin suuremmissa kaupungeissa) on mahdollisuus hyvinkin kohtuuhintaisiin asumuksiin, jos vain on valmis ajattelemaan esimerkiksi soluasumista, vanhempaa kohdetta tai suositumpien sijaintien ulkopuolella olevaa majapaikkaa. Jos haluaa asua keskustassa yksiössä, niin sitten pitää olla valmis maksamaan siitä (eli käymään töissä opiskelun ohella) ja olla valittamatta.