Kulutusjuhla

Induktioliesi säästää energiaa ja aikaa – hintahaitari suuri, mutta keskihintaisissa ja kalliissa ei suuria suorituskykyeroja

Työtehoseura on julkaissut raportin induktioliesien vertailusta: ”Ruoanvalmistuskokeissa induktiokeittotaso kulutti noin 18 prosenttia vähemmän sähköä kuin perinteinen keraaminen taso ja noin 46 prosenttia vähemmän kuin valurautalevyt. [- – -] Induktiokeittotasojen hintahaitari on suuri. Halvimmillaan tason voi ostaa parilla satasella, mutta kalleimmat mallit maksavat jopa 4000 €. Halvin vertailussa mukana ollut taso maksoi 300 €. Se oli muita hitaampi, keittoalueiden tehot olivat pienemmät kuin valmistaja ilmoitti, toiminnot olivat perustasoa ja muun muassa keittotason pinta lämpeni muita enemmän keittoalueita käytettäessä. [- – -] Induktiolieden hankinta kannatta. Sen käyttö on nopeaa ja turvallista ja lisäksi säästyy sähköä. Tarkka tehonsäätömahdollisuus tyydyttää vaativaakin kokkia. Hankkimalla keskihintaisen laitteen voi jo olettaa, että laitteen suorituskyky riittää moniin tarpeisiin. Kalliissa tasoissa on hienoja lisäominaisuuksia joista on iloa, jos niitä varmasti käyttää ja budjetti ei rajoita valintaa. Induktion haittapuoli on se, että vanhat kattilat saattavat mennä vaihtoon. Kattilan pohjan on oltava magneettista materiaalia, jota läheskään kaikki vanhat kattilat eivät ole, ” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Ekologisesta vinkkelistä olisi myös hauska tietää, minkä lieden valmistus kuluttaa vähiten energiaa, ja kuinka tämä määrä suhteutuu esim. Kymmenenvuoden lieden keskimääräiseen käyttöön ja mahdollisiin energiansäästöihin. Sama tieto lämmittäisi myös autojen ja ”energiansäästölamppujen” kohdalla…

  2. Lieden kohdalla valmistuksen osuus elinkaaren energiankulutuksesta lienee suhteellisen pieni. Vielä tarkeämpää olisi minusta tietää voiko lieden korjata ja kuinka pitkä sen elinikä on. En usko nimittäin, että noissa valmistukseen käytettävissä energiamäärissä olisi kovinkaan suuria eroja.