Kulutusjuhla

”Kohkaaminen tuloeroista vie poliittisen päätöksenteon sivuraiteille”

Lauri kirjoittaa rahasta ja onnellisuudesta: ”Koko kohkaaminen tuloeroista ja rahan jakautumisesta johtaa poliittisen päätöksenteon sivuraiteelle. Keskustelu suhteellisesta köyhyydestä ja tuloeroista on ihan päätön, koska juuri tämä keskustelu antaa näille ilmiöille ylipäätään käyttövoimaa. Jos keskittyisimme siihen, miten ihmiset voivat hyvin, ei tuloeroilla olisi pätkän vertaa merkitystä – kunhan kaikilla olisi riittävät resurssit.

Ja esimerkiksi Suomessa lähes kaikilla on. Vaikka “miljoona suomalaista elää köyhyydessä”, koskee näistä absoluuttinen köyhyys vain mikroskooppista murto-osaa. Toisin sanoen, joka ikisellä suomalaisella on käytännössä riittävät resurssit hyvään elämään. Ongelmana on, että kun resursseja vertaillaan naapurin resursseihin, häämöttää hyvä elämä poissaolollaan.” (Mari Koo)

1 Comment

  1. I beg to differ.

    Tuloeroilla on omat kiistattomat haittansa yhteiskunnassa, kaikissa yhteiskunnissa, eikä ”jos et ajattele asiaa, se lakkaa olemasta” oikein ole yleispätevästi tyydyttävä ratkaisu mihinkään.

    Kokonaisuutena luettuna kirjoituksesta löytyy hieman enemmän ideaa, joskin tuloerojen ja onnellisuuden suhteeseen sisältyy kirjoittajalla edelleen isohko muna vai kana -ongelma.