Kulutusjuhla

Kustantamot tuhoavat myymättä jääneet kirjat ennemmin kuin myyvät ne halvalla

Nelli Heinimo käsittelee Kulutus.fi:ssä myymättä jääneiden kirjojen tuhoamista: ”Kirjailija Karo Hämäläinen arvelee blogissaan, että todellinen syy myymättä jääneiden kirjojen tuhoamiselle ei ole varastoinnin kalleudessa vaan kirja-alan toimintatavat. Ostaisiko kukaan uutta parin kympin hintaista kirjaa, jos kaupan hyllyllä olisi vieressä tarjolla saman kirjailijan parin vuoden takainen teos kolmella eurolla? Halvalla myyminen saattaa myös luoda kirjasta (ja kirjailijasta) epätoivottua mielikuvaa: jos kirja ei ole mennyt kaupaksi, on se varmaan huono.

Myymättä jääneiden tuotteiden ongelma koskee montaa muutakin alaa: niin käyttökelpoisia vaatteita kuin vihanneksiakin heitetään pois kaiken aikaa suoraan kaupasta. Kaikki tuotteet ei ehdi edes kauppaan asti, jos tuotantoerä on suurempi kuin mitä kaupat tilaavat myyntiin.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Olisi hyvä, jos noita kirjoja voitaisiin edes lahjoittaa esim. kirjastoille, kouluille, sairaaloihin jne. (Tai kenties sellaista tehdäänkin). On kyllä niin harmillista kun nykyään tuhotaan kamalat määrät täysin kelvollista ruokaa, tavaraa jne.

  2. Kirjojen kohdallahan kustantajat kokeilivat tänä vuonna Forssassa toukokuun kestänyttä poistomyyntiä; kävin tuolla itsekin. Toivottavasti tästä tulee vuosittainen perinne. Lukukokemukset ovat tähän mennessä osoittautuneet ilahd- ja ajatteluttaviksi – enkä olisi tullut noita kirjoja muuten ostaneeksi ollenkaan, enkä tutustuneeksi muutamiin kirjailijoihin.

    Muuten tämä sama ilmiö on kyllä ongelma. Erityisen suuri ongelma se on ruoan kohdalla – hävikki on tolkuton, ja turhat ympäristövaikutukset mittavat. Luinpa jostain, että talouskriisi on saanut aikaan sen, että eteläisemmän Euroopan maissa ruokapankkitoiminta kauppojen ylijäämäruoan varassa on jonkin verran lisääntynyt. (USA:ssa tuo ruokapankki-/soppajonotoiminta kai on ennemminkin ollut yleisempää, kun sosiaaliturva perustuu enemmän vapaaehtois- ja naapuriavun periaatteille. Tosin siellä kulutus ja kulutuserot ovat sitten muuten tolkuttomia.)

    Kirjoittaja on kyllä oikeassa siinä, että tuo on iso ongelma myös vaatteissa, joskin niiden kohdalla, no, ilmiö on näkymättömämpi, ja siksi helpompi unohtaa. Silti, pakko vinkata, Saara Reiman on nyt kesällä jälleen kirjoittanut tästä kaksi niin hyvää kirjoitusta:
    Jos kirpputori ei ole ratkaisu..?
    Käärmeenkantaja