Ärsyttävää, kun ihmiset heittävät taloyhtiömme roskiksiin käyttökelpoista tavaraa, joka ei sinne kuulu. Kuten kännyköitä. Sellaisen poimin roskiksestamme pari kuukautta sitten.

Itse asiassa kännykkä oli ison lompakon sisässä. Lompakon kanssa samassa kassissa oli myös kivannäköinen pikkulaukku, johon huomioni ensimmäisenä kiinnittyi. Nappasin siis laukun itselleni, ja lompakon tutkailin sillä silmällä, että kiikutan sen kirppikselle.

Kotona latasin Nokian kännykkään virtaa ja totesin, että se toimii. Malli ei ollut mikään uutuus, muttei kovin vanha. Muistin Kierrätä kännykkä -palvelun olemassaolon. Sivuilta selvisi, että kännykästä saisi 8,50 euroa.

Tilasin nettisivuilta palautuskuoren, joka tuli parissa päivässä. Täyttelin lapun, pistin kännykän kuoreen, tiputin kuoren postilaatikkoon. Muutaman päivän päästä sain sähköpostin, että puhelin on vastaanotettu ja minulle tilitetään 8,50 euroa.

Elektroniikkajätteen loppusijoittelu ei välttämättä ole kovin eettistä, mutta eipä se luurin makoili sekajätteessä ollut kovin hyvä vaihtoehto. Pieni korvaus vaivannäöstä tuntui kivalta.

Nykyisinhän pieniä sähkö- ja elektroniikkalaitteita voi palauttaa myös moniin päivittäistavarakauppoihin. Eli siis rikkonaisia vedenkeittimiä, sähköhammasharjoja tai parranajokoneita voi viedä myös sellaisiin isompiin ruokakauppoihin, jotka eivät niitä itse myy elektroniikkaa. Itse olen huomannut lappusen vastaanotosta ainakin lähimmän S-markettini seinällä, joten eiköhän romua oteta vastaan myös monessa muussa kaupassa.

Eilen aamulla muuten nappasin roskiksestamme ehjän kenkätelineen. Naapureissani siis lienee useampi laiska persoona, jotka eivät jaksa kiikuttaa käyttäkelpoista, mutta itselle turhaa rompetta jätekatostamme pidemmälle.

3425875125_335bff6f75_z

Kuva: Scott Teresi / Flickr