Kulutusjuhla

Hajonneiden juomalasien kierrätykseen ristiriitaisia ohjeita: lasinkeräykseen vai ei?

Arkijärjen Jenni hämmentyy juomalasien kierrätysohjeista. Iittalan mukaan lasin voi laittaa lasinkeräykseen, mutta toisaalla taas sanotaan, että juomalasi kuuluu sekajätteeseen: ”Valmistajien mukaan siis ainakin kirkkaat kartiolasit sekä kaikki Ikean juomalasit saa laittaa lasinkeräykseen. Samoin keräykseen voi varmuudella laittaa kaikki lasipurkit ja -pullot, jotka on ostettu ruokakaupasta. Kiellettyjen listalla ovat puolestaan kristalli, sekä sellaiset lasiastiat, jotka voi laittaa uuniin, ne kuuluvat aina sekajätteeseen. Myös ikkunalasi ja peililasi kuuluvat sekajätteeseen, eivät lasinkeräykseen.

Siihen selkeys loppuukin. Esimerkiksi Jätelaitosyhdistyksen sivuilla sanotaan, että “Juomalasit ja muu kuumuutta kestävä lasi eivät kuulu kaikilla alueilla keräyslasin joukkoon.” Siis jossain kuuluu ja jossain ei? Mistä sen sitten voi tietää, missä kuuluu? Ja mistä ihmeestä tämänkin asian saisi selville? Myös HSY ohjeistaa yksiselitteisesti, että juomalasit eivät koskaan kuulu lasinkeräykseen, sillä niiden materiaali ei sovi hyödynnettäväksi samassa prosessissa pullojen ja purkkien kanssa. Ketä tässä nyt pitäisi uskoa? Valmistajaa vai tahoa, joka vastaa lasinkeräyksestä? Saatu tieto on aivan ristiriidassa keskenään.” (Mari Koo)

2 Comments

  1. Eiköhän taustalla ole se että valmistaja X tietää aika tarkkaan sen millaisesta materiaalista jokin tietty oma tuoteperhe valmistetaan ja soveltuuko _tuo tuote_ siten yleisimpiin lasinkierrätysprosessien sulatuslämpöihin mutta lasin kierrättäjä ei taas voi rajata sitä mitä kaikkia erilaisia materiaalivaihtoehtoja maailman muutamat tuhannet juomalasivalmistajat sattuvat käyttämään joten tietyillä rajauksilla molemmat osapuolet ovat täysin oikeassa.

    Mitä varmimmin iittalankin vastaus olisi ollut päinvastainen jos kartion sijaan olisi kysytty lämpöä kestävistä tuotesarjoista.

  2. Kyllähän se kuitenkin on juuri se kerääjä ja kierrättäjä joka parhaiten tietää, mitä keräysjakeesta on tarkoitus valmistaa ja sitä kautta myös millainen materiaali keräykseen sopii.

    Koska kaikissa kierrätysmateriaaleissa kerääjiä ja jalostussuuntia voi olla useita, ei voida antaa koko valtakuntaa koskevia ohjeita. Ne ainoat oikeat ohjeet löytyvätkin oman palvelutarjoajan nettisivuilta ja neuvonnasta.