Kotimaisten kielten keskuksen blogi kertoo kulutuksen rajoituksista menneinä aikoina: ”Huomenna, marraskuun viimeisenä perjantaina, vietetään vuotuista Älä osta mitään ‑päivää, jonka tarkoitus on saada ihmiset miettimään kulutustottumuksiaan ja hillitä kerskakulutusta. Mutta osattiin sitä ennenkin. Pitkin 1700-lukua Ruotsissa annettiin asetuksia, joissa valtakunnan asukkaita, siis suomalaisiakin, kiellettiin tuomasta maahan erinäisiä ylellisyystuotteita sekä tietenkin myös myymästä ja ostamasta niitä.

Esimerkiksi vuonna 1756 kuningas Aadolf Fredrik ilmoitti surevansa alamaistensa viimeaikaista suurellista elämää ja ylenpalttisuutta, joihin harvalla kuitenkaan tosiasiassa oli varaa. Erityisen vaarallista oli tärvätä rahansa ulkomaisiin herkkuihin ja nautintoaineisiin, kuten uuteen muotijuomaan kahviin, kun kansantaloudelle olisi ollut eduksi, että niin ylhäisö kuin rahvaskin olisi tyytynyt oman maan tuotteisiin.” (Mari Koo)