Kulutusjuhla

Vain joka neljäs muuttaisi työntekoaan, jos rahaa tulisi jostain rutkasti lisää

Säästöpankkiryhmä on selvittänyt kyselyllä, mitä suomalaiset tekisivät, jos rahaa tulisi rutkasti lisää. Vastaukset eivät ole kovin yllättäviä: asunto, matkailu, isot hankinnat.

”Jos rahahuolet eivät enää painaisi suomalaista ja hän olisi taloudellisesti riippumaton, suomalaisen suurin haave olisi unelma-asunnon hankkiminen. Näin vastasi reilut 37 prosenttia kyselyyn vastaajista. Lähes yhtä suosittua oli ”maailman kiertäminen” (36 %). Uusia isompia hankintoja, kuten auto tai vene tekisi lähes 29 prosenttia. Sapattilaitumille suuntaisi tai työntekoa vähentäisi useampi kuin joka neljäs.”

Todella monet siis jatkaisivat työntekoa samalla tavalla kuin nyt. Se hiemen hämmästyttää minua, sillä taloudellisen riippumattomuuden myötä olisi kuitenkin mahdollisuus muokata omaa arkeaan myös työn suhteen. Se olisi itselleni oleellista.

En ihmettele, että moni nuori olisi valmis yrittäjäksi, jos rahasta ei tarvitsisi huolehtia:

”Alle kolmikymppisistä jopa joka neljäs ryhtyisi yrittäjäksi, jos rahantulosta ei olisi huolta. Iän myötä yrittäjäksi ryhtyisi yhä harvempi; yli 55-vuotiaista osuus oli enää viisi prosenttia.”

Mikä sitten koetaan riittäväksi rahasummaksi huolettomaan elämään?

”Vastaukset vaihtelivat merkittävästi sen suhteen, kuinka suuri määrä rahaa tarvittaisiin taloudellisesti riippumattomampaan elämään ja unelmien toteuttamiseen. Mediaani oli noin 100 000 euroa.”

Satatuhatta euroa, eihän sillä Helsingissä saa kuin siivun unelma-asunnosta! Toki tuo raha helpottaisi elämääni, mutta ei sillä vielä pääsisi rahasta riippumattomaan arkeen. Asumiseen liittyvästä tilanteesta taitaa kieliä kyselyn tuloksissa myös pääkaupunkiseutulaisten erilainen suhtautuminen:

”Pääkaupunkiseutulaiset olivat valmiimpia muuttamaan elämäänsä jos raha ei olisi ongelma; vain alle 15 prosentilla elämän kaikki palaset olivat paikallaan.”

2 Comments

  1. Hienoo, nyt Kulutusjuhla näkyy taas readerissa oikein (pitkästä aikaa). En ole ite muuttanut mitään, joten Joku on tehnyt Jotain Jossain muualla 🙂