Kotuksen blogissa Elina Heikkilä kertoo, miten 1600-luvun ruotsalaiset hääjuhlat neuvottiin pitämään kohtuullisina esimerkiksi tarjoilujen suhteen: ”Pikkuporvarien häissä tarjolla saa olla ”yxi rakennos cohtullisist ruist, nin että ruat on pandu yhten ratin eli iärjestyxen pöydäl”, jälkiruoaksi leivonnaisia ja kotimaisia hedelmiä vaatimattomasti valmistettuna. Ylemmän porvariston häissä ruokaa saa tarjota tuplamäärän ja jälkiruoaksi sopii tarjota monimutkaisempiakin kotimaisista hedelmistä valmistettuja herkkuja mutta ei missään tapauksessa marsipaania. Palvelusväen häissä jälkiruokia ei ole aihetta tarjota lainkaan. Yhteinen ohje kaikille: tarjotkaa kohtuuhintaista ruokaa maltillisesti esiin pantuna.

Hääjuoma numero yksi on hyvä kotimainen olut. Palkollisten häissä juomatarjoiluksi riittää olut, mutta paloviinaakin kannattaa varata siltä varalta, ”iollei wierat ainoastans olween tydy”. (Mari Koo)