Nyt taas eletään sitä vaihetta, kun vain pienet ruokakaupat saavat olla sunnuntaisin auki. Joulun lähestyessä sitten kansa pääsee ostoksille pyhäpäivinäkin. Ja juuri kun on oppinut, että kaupassa voi käydä sunnuntaina, niin sitten taas siirrytään siihen, että isot kaupat joutuvat pitämään ovensa kiinni.

Mielestäni tämä on älytöntä. Ymmärrän kyllä, että pienet kaupat eivät halua pitää oviaan auki seitsemänä päivänä viikossa eikä siihen ole tarvettakaan. Mutta nykyinen aukiolojärjestelmä on hankala, ja tuskin kovin kauan kaupantekoa voidaan enää tällä lailla rajoittaa.

Eivät kuluttajat varmasti hingu ostoksille sunnuntaisin niin suuresti, että jokaisen kaupan olisi pakko pitää ovensa auki. On yrityksen oma valinta, näkeekö se kaupanteon sunnuntaisin kannattavaksi (tosin noissa isoissa kauppakeskuksissa ilmeisesti sopimuksilla velvoitetaan pieninkin yksityisyrittäjä pitämään ovensa auki silloin kuin kaikki muutkin, ja tämä on mielestäni väärin, mutta se on taas kauppakeskusten asia).

Kai yritysten välisen kilpailun kuitenkin pitäisi olla sillä lailla reilua, että pienempi ja isompi kauppa olisivat aukioloaikojen suhteen samalla viivalla. Jos kuluttajat eivät sitten suosi sunnuntainakaan pientä lähikauppaa, niin se on sitten kuluttajien oma syy, jos lähikauppa joutuu lopettamaan. Kesällä mielestäni näytti silti siltä, että lähi-Alepan ovi kävi tiuhaan, vaikka suuremmissakin kaupoista sai käydä ostamassa ruokaa.

Toisaalta esimerkiksi huoltoasemat tarjoavat nykyisin hyvin laajan elintarvikevalikoiman. On mielestäni hieman omituista, että Nesteeltä voin käydä karkkipussin vaikka keskellä yötä minä päivänä tahansa, mutta joku toinen kauppa ei voi edes lauantaisin olla auki kuuden jälkeen.