Tilastokeskuksen julkaisemassa uusimmassa Tieto & trendit -lehdessä Ilkka Lehtinen käsittelee artikkelissaan sitä, mitä keskivertopalkansaaja (vuonna 2005 keskipalkka 2 500 euroa ja käteenjäävä tulo1 705 euroa) sai rahoillaan vuonna 1975 verrattuna nykypäivään.

Lopputulos on, että lähes kaikkea saa samalla työmäärällä enemmän nyt kuin 30 vuotta sitten.

Lisäksi elintaso on samanaikaisesti noussut, joten meillä on nyt parempia elintarvikkeita, enemmän viihde-elektroniikkaa ja ulkomaanmatkoja, suurempia asuntoja, syömme useammin ravintolassa jne.

”Koko vuotuisen ruokakorin ostamiseen kului perheellä vuonna 1975 viiden kuukauden nettopalkka. Nyt entistä laadukkaamman korin hankkimiseen kuluu kahden kuukauden palkka”, Lehtinen kirjoittaa. Elintarvikkeissa ainoastaan leipä on nyt hieman kalliimpaa kuin 1970-luvulla.

Asumiseen kuluu nettopalkasta vähemmän rahaa kaikkialla muualla kuin pääkaupunkiseudulla (keskipalkalla saa maksettu nyt kaksi viikkoa vähemmän vuokraa Helsingissä kuin 30 vuotta aiemmin). Vaatteet, autot ja huonekalut saa vähemmällä työnteolla. Vuonna 2005 palkalla sai kolminkertaisen määrän Koskenkorvaa kuin vuonna 1975, ja oluttakin 40 prosenttia enemmän. Nyt kuukausipalkalla saa 2,5 Kanarianmatkaa, kun ennen sai alle puolitoista. Paljon puhutun bensiinin hinnan pitäisi nousta 1,47 euroon, jotta palkasta yhtä suuri osuus menisi bensaan kuin vuonna 1975.

Kolmessakymmenessä vuodessa kallistuneita kohteita ovat mm. terveydenhuolto, tupakka, elokuvaliput, televisiolupa, Helsingin Sanomien tilaus ja hiustenleikkaus.

Lehtinen muistuttaa, että ostovoiman vertailun tekee hankalaksi kulutuksen rakenteen ja laadun melkoinen muutos. 1970-luvulla ei tunnettu laajakaistayhteyksiä tai kännyköitä. Niinpä uusien palvelujen ja laitteiden räjähdysmäisen kasvun vuoksi keskivertoperheellä kuluu viestintään 1 014 euroa vuodessa eli kolmen viikon palkka. Vuonna 1975 posti- ja puhelinpalveluihin sekä laitteisiin meni 52 euroa.

Muuta kulutusasiaa:

Vaanilassa on hermostuttu ilmaisiin näytepakkauksiin. Kriisi on tuskastunut odottamaan tietokonettaan takuuhuollosta. Puhelinnumeroaan kuittiin kirjoitellut taksikuski ei tehnyt Hannaan vaikutusta. Asuntokupla-blogi esittelee myytäviä asuntoja ja niiden hintoja.