Kulutusjuhla

Suosittelua maksusta?

Päivän Kauppalehden Vip-liitteessä (s. 8-9) kirjoitetaan, kuinka käyttäjät mainostavat verkossa tuotteita ja palveluita. Samassa jutussa mainitaan, miten blogisuosittelu voikin olla maksettu mainos.

”Suomessa www.blogilista.fi -sivustolla löytyvissä blogeissa kehutaan kenkiä, ruokakauppoja, eineksiä, lankoja, elokuvia, levyjä….

– Blogissa saatetaan, kiitellä tuotetta tai palvelua siksi, että siitä maksetaan kirjoittajalle.”

Omakohtaisesti en usko, että tällä hetkellä kovin moni suomalaisbloggaaja saisi kehuistaan taloudellista hyötyä. Kehumisessa on kyse ennen kaikkea siitä, että elämme tässä kulutusyhteiskunnassa, jossa hankinnat ovat oleellisessa osassa. Erityisesti innokas harrastaja varmasti haluaa jakaa löytöjään myös muiden kanssa, ja samalla lailla tietysti moni toivoo löytävänsä blogeista vinkkejä uusiin tuotteisiin.

Kulutusjuhla.com ei tuota minulle eikä muille kirjoittajille mitään muuta kuin henkistä mielihyvää. Niin rahanahne en tunnusta olevani, että maksusta alkaisin kehua mitään tuotetta blogissani.

12 Comments

 1. Haluaisin nähdä sen bloggaajan, joka oikeasti saa rahaa kehuistaan. Pah.

 2. Jep, jos jollekin maksetaan, niin voisi kertoa sen tänne!

 3. Jos joku maksaa, niin voi lähettää rahaa ja tuotteita.

 4. Yritystähän ja halua ilmaiskaman vastaanottoon ainakin näyttää löytyvän

  http://www.schizoblog.net/archives/2006/03/yrityskilpailu.html

 5. Joo joo: Tokihan mekin ottaisimme tavaroita vastaan ja vaikka kerromme niistä, jos joku sitä haluaa lahjoittaa, mutta samalla tuomme julki sen, että kyseessä on lahjoitus/maksu/yhteistyö- ja avunantosopimus.

  Kauppalehden juttu viittasi tilanteeseen, jossa kehutaan, mutta ei kerrota, että kehut ovat jollain lailla ”maksettu juttu”.

 6. Ensin ihmettelin että mitä ihmeen salaliittouskovaisuutta, mutta sitten tulivat mieleeni Pirkka-blogit. Ehkä tuolla sitaatin viimeisellä virkkeellä viitataan lähinnä niihin.

  Vaikka siltikin tuo ainakin tuossa sitaatissa näyttää vähän ikävältä vihjailulta, ikään kuin me niinsanotusti tavalliset taniaiset kirjoittaisimme suosituksiamme oikealla kädellä samalla kun vasen käsi ottaa ahnaasti vastaan seteleitä suosituksiemme kohteilta.

 7. Minulle tarjottiin maksua että lopettaisin haukkumisen…

 8. Minä aina vitsailen tuolla maksetulla mainostamisella, mutta tähän mennessä vain yksi mainos on ollut maksettu. Nettiemo pulitti autismi- ja aspergerkonferenssille summan fyffeä, kun mainostimme heitä konferenssin nettisivuilla. Siitä intoutuneena tuikkasin lisämainoksen vielä blogiinikin. Ehkä sitä ei lasketa.

 9. Sen verran…
  En tiedä onko se suosittelua, mutta minähän järjestän miitin aina 12.päivä. Seuraava on 101 kerta.

  Nyt olen järjestänyt niin että miittikutsujen mukana menee tarjouksia ja/tai miitissä voi olla joitakin tuotenäytteitä.

  Itse en saa tuosta mitään, vaan pyrin vain järkkäämään kavereille (301 henkeä tällä hetkellä miittilistalla), jotka miitissä käyvät, jotakin ekstraa.

  Kuitenkaan en ota tähän mitä hyvänsä tuotetta, vaan ainoastaan sellaisia tuotteita mitä saattaisin itsekin käyttää.

 10. Harvalle maksetaan suoraan rahaa, mutta ilmaisia matkoja ja tavaraa ovat eräät kirjoittelullaan tienanneet. Kallein yksittäinen esine taitaa olla Samsungin iso taulutelkkari, jollaisen muuan ystäväni sai mainostaessaan erään ohjelmistoyrityksen tuotteita. Olisi kyllä kelvannut minullekin 😐

 11. Kaura: No ei tuollaista ihan voi samana pitää.
  Petja: Eikä tuo sinunkaan toimintasi kovin kauhealta kuulosta, päinvastoin 🙂

  Feldon: Jäämme siis odottamaan tarjouksia valmistajilta! Tosin eihän tuo eroa mitenkään erityisemmin siitä, miten firmat esim. markkinoivat itseään toimittajille. Tuotepuffit ovat siellä arkipäivää, joten kai se tulee blogeihinkin. Mutta edelleen olen sitä mieltä, että jos minulle maksettaisiin jostain kehumisesta, niin kertoisin sen täälläkin.

 12. Olisi kieltämättä todella hienoa jos saisikin jotain ”ekstraa” kirjoittelustaan, jossa menee ja kehuu yritystä/tuotetta yms. (kun itsekin usein noin teen).
  Jos minulla olisi hyvinkin näkyvä ja luettu blogi, niin pikemminkin minä saisin vain porttikiellon niihin vaate/urheilukauppohin, joiden myyjien hyper-passiivista palvelualttiutta aina kritisoin.