Kulutusjuhla

Ravintosisältömerkintöjen käyttö pakkauksissa

Orvokki Laaksonen ehdottaa tänään Hesarin mielipidesivulla, että Alkon pulloihin kannattaisi varoitusmerkintöjen sijaan laittaa tiedot kaloreista ja jouleista. Laaksonen uskoo, että tämä hillitsisi kansan juomahaluja enemmän, sillä hän oli itse yllättynyt, miten paljon energiaa vahvassa oluessa on.

Toki nämä ravintosisältömerkinnät ovat hyödyllistä tietoa. En kuitenkaan lähtisi ihan samaan kuin mitä esimerkiksi Yhdysvalloista mukanani kulkeutuneessa vesipullossa harrastetaan. Tässä tapauksessa tuoteinformaatio tuntuu jokseenkin turhalta.

vesipullon sisältö

Jotenkin vielä jenkkimäinen tyyli ilmoittaa annosmäärät ja niiden ravintoarvot tuntuu vähän typerältä. Suomessahan käytetään yleensä merkintöjä kcal/100 gr tai 100 ml. Eiköhän usein puolen litran juomapullon sisältö uppoa nopeasti samaan suuhun, jolloin annosten mukainen ravintosisältötieto on vain harhaanjohtavaa. Esimerkiksi karkkipusseissa annoskoot oli Yhdysvalloissa muistaakseni määritelty maksimissaan sataan grammaan, mutta jokainen kaltaiseni makeishimoinen tietää, että namuja syödään yleensä niin kauan kuin niitä riittää.

Tietoa ravintoarvoista on tarjolla ilman pakkauksiakin: kansanterveyslaitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineli on mainio kanava selvittää, mitä erilaiset perusruuat ja -juomat sisältävät.

3 Comments

  1. Suomalaiset pakkausselosteet ovat suhteellisen hyvät, mutta minua aina välillä ärsyttää pelkkä per 100 g tai 100 ml – ainakin kun on kyse tuotteesta, jonka kuitenkin tekee mieli syödä kokonaan kerralla tai varsinkin jos on kyse tuotteesta, jonka kokonaismäärä on alle sen 100 g tai 100 ml. Joissian tuotteissa olen nähnyt myös koko pakkauksen määrät, joka on todella kivaa palvelua, mutta useimmiten ne kuitenkin puuttuvat.

    Eihän se kertolasku tai jakolasku tietenkään mikään ylitsepääsemätön juttu ole, mutta hyvä palvelu on aina hyvää palvelua, ja varsinkin alle tuon satasen perusyksikön jäävien tuotteiden todellinen energiasisältö on välillä varsinkin kiireessä shoppailleessa vaikeampi hahmottaa kuin tuotteissa, joiden pakkausmäärä on jollain kätevällä kerrannaisella suurempi kuin ”perussatanen”.

  2. Totta turiset! Kyllähän se olisi paikallaan esim. kaikissa mikroaterioissa ja vastaavissa kertoa, kuinka paljon koko satsi sitten sisältää, koska se on tarkoitettukin kerralla syötäväksi.

    Kyllähän noita erilaisia merkintöjä tietysti käytetään tietyllä tavalla harhaanjohtavasti sen mukaan, miten tuote saadaan vaikuttamaan mahdollisimman houkuttelevalta: ”vain 34 kcal/1 dl!” jne.

  3. Haastan SINUT mittaamaan oman ekologisen jalanjälkesi koon

    http://designfinland.blogs.com/peukku