Kulutusjuhla

Lisätienestejä rahapeleillä

Rahaautomaattiyhdistys tiedotti, että suomalaiset käyttävät RAY:n peleihin yhä enemmän rahaa ja näin yhtiön alkuvuoden tulos on parantunut. Nopeimmin tuotot kasvoivat pelikasinolla, jossa kasvua oli 12,4 prosentin verran. Raha-automaattien tuotto kasvoi 0,7 prosenttia.

RAY:n mukaan suomalaiset laittoivat rahaa eri peleihin nyt keskimäärin 60 euroa kuuden kuukauden aikana.

Itse en juuri veikkauksia, lottoja tai hedelmäpelejä harrasta: satunnaisesti saatan kolikon koneeseen tipauttaa, jos kaveri sitä ehdottaa, mutta muutoin hoidan hyväntekeväisyyteni muuta kautta. Kymppi kuussa per suomalainen ei sinällään kuulosta äärettömän suurelta summalta, mutta tietysti hajonta on suurta: toiset syytävät tuhansia, kun toiset eivät pelaa koskaan.

Sattumoisin Kauppalehdessä Tero Tuisku kirjoitti tänään nettipokerista, sen kasvaneesta suosiosta ja siitä, miten pelaaminen käytännössä luonnistuu. Myöskään nettipokerin maailmaan en ole tutustunut, vaikka moni tuttu on siitä innostunut.

Nettipokeri on ilmiönä kiinnostava. Ilmeisesti moni hankkii jo Suomessakin ainakin osan tuloistaan tätä kautta, ja jonkinlainen muutos vaikuttaisi suhtautumisessa uhkapeleihin on tapahtuneen (lehdet kirjoittelevat myönteiseen sävyyn nettipokerista, pokeria näytetään televisiossa jne.)

Nyt pelaaminen on varteenotettava vaihtoehto saada sivutuloja ja periaatteessa helppoa, kun ei tarvitse edes kotoaan poistua. Ainakin nettipokeria vähän vakavammin harrastavat tuntuvat painottavan taidon merkitystä tai esimerkiksi sitä, että osallistuu peleihin, joissa ”hölmöt aloittelijat” harjoittelevat.

Kauppalehden jutun mukaan 20 prosenttia nettipokeristeista pelaa voitolla, ja sehän on melkoisen paljon. Euroopan talousalueella toimeenpannuissa peleissä saadut tulot ovat verovapaita, mutta siis esimerkiksi jenkkipelinjärjestäjältä saadut tienestit pitäisi ilmoittaa veroilmoituksessa muuna ansiotulona. Kuinkakohan moni tätä noudattaa?

3 Comments

  1. ja loput 80% pelaa nettipokeria häviöllä. Jonkun täytyy voittaa, jos suurin osa häviää. Ainahan suurin osa häviää rahapelissä. Eniten voittaa pelin tarjoaja aina.

  2. Tietysti niin on, eihän siinä muuten mitään järkeä olisi!

  3. Tosin suomalaisten osuus on todella suuri näiden 20%:tin joukossa, sillä suuri osa häviöllä pelaavista on amerikkalaisia, joille pelaaminen on baari-illan jälkeinen hupi. Baarin jälkeen ei sitä todennäköisyyslaskenta kulje yhtä hyvin kuin päivällä.