Kulutusjuhla

Martat kannustavat kotikokkailuun

Marttaliiton perinteikäs Penninvenyttäjän keittokirja on uudistunut, mutta idea on pysynyt samana: kotiruokaa edullisesti ja suhteellisen helpoilla ohjeilla.

Kymmenen euron hintainen kirja on suunnattu erityisesti lapsuudenkodistaan poismuuttaville nuorille ja sopii hyvin jatkeeksi yläasteen kotitalouskirjalle.

Kokkaustouhuissa pidemmälle edenneelle keittokirja toimii perusohjeiden lähteenä. Koska esimerkiksi valokuvia ei ole eivätkä ohjeet suuremmin kikkaile, suuria virikkeitä kirja ei pidemmän linjan keittiöpuuhastelijalle tarjoa.

Ehdottomasti plussaa on kirjassa oleva Mittoja ja painoja -osio. Jäin kaipaamaan vielä aakkosellista ruokaohjehakemisto.

Kierreselkäinen, selkeästi taitettu kirja on keittiössä kätevämpi kuin tietokoneen ruudulta ohjeiden vilkuilu, joten eiköhän tätäkin opusta tule hyödynnettyä. Kuten sitä vanhaakin, jonka äidiltäni aikoinaan sain.

Lisähuomautukset asioista, joilla voi olla vaikutuksensa kirjoitukseen:

– Olen itse ollut lapsena ns. minimartta, joten suhtautumiseni kyseiseen järjestöön on varsin lämmin. Tosin vuosiin en ole ollut millään lailla Marttojen toimintaan kytkeytyneenä.

– Tämä teksti oli samalla ”kansalaisjournalistinen” kokeilu, johon idea virisi Digikossa käydystä keskustelusta. Eli tiedustelin Marttaliitosta, voinko osallistua tiedotusvälineille kohdistettuun kirjanjulkistustilaisuuteen blogin edustajana, ja sain vastauksen, jossa minut toivotettiin tervetulleeksi.

– Julkistustilaisuudessa sain kyseisen kirjan lisäksi ohrapuuroa, kahvia ja piirakkaa. Hyviä olivat!

4 Comments

 1. Minusta martta-aate on mitä ajankohtaisin tänäkin päivänä – ja erityisesti tänä päivänä, kun pohditaan kestävää kehitystä, säästäväisyyttä ja uusavuttomuutta. Nih! Peruskeittokirjaakin tarvitaan taatusti kaikkien kokkiohjelmien ja gourmetlehtien rinnalle.

  Minäkään en ole täysin jäävi kehuja; muistan yhä runsaat tarjoilut, jotka piristivät marttatoimintaan liittyviä juttukeikkoja. Jos ei toimittaja kiireiltään ehtinyt kahville, pistettiin piirakat ja pullat pussiin mukaan :D.

  Välillä olen jopa ajatellut, josko seuraisin mummoni jalanjälkiä ja liittyisin citymarttoihin – mutta enpä ole aikaiseksi vielä saanut.

 2. Martoilla on hyvä meininki, myös nykypäivänä! Tänään mainitsivat, että ensi vuonna käynnistävät kursseja nimenomaan aikuistuville nuorille, niin se omaan kotiin muutto sujuu vaivattomammin.

  En minäkään vielä ole marttojen toimintaan mennyt mukaan, vaikka välillä on mielessä käynyt. Helsingissäkin kun järjestöllä on toimintaa laidasta laitaan, opiskelijoille, puutarhaihmisille, miehille, käsityöihmisille jne.

 3. Vai että Marttojen infossa kävit Pirkan innoittamana – hauska törmätä tähän tietoon ja että voi jatkossa sinut mainita yhtenä ensimmäisistä suomalaisista infoissa käyneistä kansalaisjournalisti/bloggaajista siis!

 4. Tuija: Hehee, no taisipa näin päästä käymään 🙂

  Tosin koska työskentelen muutenkin viestinnän tehtävissä (tosin työn puolesta Marttojen tilaisuuteen minulla ei olisi ollut mitään asiaa), niin minulla kynnys lykätä itseni moisiin paikkoihin on varmasti matalampi, kuin monella muulla. Eli tiedotustilaisuudet yms. ovat minulle tuttuja tilaisuuksia.