Kulutusjuhla

Parturiseikkailu 2006

Kävinpä puolen vuoden tauon jälkeen parturissa. Helsingissä olen käynyt viimeeksi parturissa kenties joskus 2000-luvun alkupuolella, minä kun en niistä niin välitä. Aina leikkaavat liikaa tai liian vähän. Eipä tämä tukka nytkään kauheasti kaunistunut, mutta en minä sitä pyytänytkään. Ohensivat ja rikkoivat – kuten alalla on tapana sanoa.

Valitsin parturiksi Flemarilla sijaitsevan Espacen, joka näyttää hyvältä ja kohtuu hintaiselta. Eikö jokunen vuosi sitten kuluttaja-asiamies vaatinut naisten ja miesten leikkaukset saman hintaiseksi? Nyt eroa oli 10-20e. Samoin ko. parturikampaamon keskustan liikkeen ja Kallion liikkeen välillä hinnoissa oli melkoiset erot. Muutenkin keskustan ”huippupartureissa” hiuksien leikkaaminen on kohtuuttoman kallista, vai mitä sanotte 50e leikkauksesta.

Nuori tyttö leikkasi kuitenkin hiukset sovitulla tavalla ja juttelikin mukavia. Taidan piipahtaa toistekin.

4 Comments

 1. Muistaakseni naisten ja miesten hiustenleikkauksissa pitäisi
  olla sama hinta jos leikkaukseen käytetty aika on sama.

  Olenkin joidenkin parturi-kampaamoiden hinnastoissa huomannut
  hintamerkinnät tyyliin:
  – leikkaus (max 30 min) xx eur.
  – leikkaus (30 – 60 min) nn eur.
  jne…

 2. Sukupuoleen perustuva hinnoittelu on todellakin lainvastaista, mutta aikaan perustuva on ok. Suomen Hiusyrittäjien toiminnanjohtaja Jouni Korhonen perustelee naisten ja miesten käytännössä toteutuvaa hintaeroa seuraavasti:
  ”Naisten leikkaus ja miesten leikkaus ovat käytännössä erilaiset toimenpiteet. Miehet eivät yleensä muuta tyyliään, ja niska voidaan leikata nopeasti koneella. Tukkaa ei välttämättä pestä, eikä leikkauksen jälkeen tarvita erityistä föönausta, korkeintaan nopea kuivatus. Miehelle varataan sen vuoksi yleensä puoli tuntia käyntiaikaa.
  Naiselle tyypillinen ajanvaraus (ilman väri- tai permanenttikäsittelyä) on 45 minuuttia.”

  Mutta näin peruskuluttajana epäilen, että kyllä moni (nuori)mies käyttää nykyisin kampaamossa aikaa ihan yhtä kauan kuin nainenkin.

  Vuoden alussa alalle on tulossa alv-kokeilu, jonka toivotaan laskevan hintoja. Eli kun alan alv on nyt 22 prosenttia, on se kokeilun ajan 8 prosenttia.

  Suomen Hiusyrittäjien sivuilta: ”Jos emme ”tyri” tätä mahdollisuutta, vaan toimimme valtiovallan edellyttämällä tavalla siirtäen veron alennuksen kuluttajille, asiakaskierto varmastikin palautuu ”vanhojen hyvien aikojen” tasolle ja todennäköisesti monet ”itsepalveluasiakkaat” = kylpyhuoneitaan väreillä sotkevat, ostavat palvelut entistä useammin parturi-kampaamoista, ja muutkin yrityksen positiivista tulosta kohentavat seikat toteutuvat.”

 3. Tuo 50 euroa nyt on ihan törkeän paljon! Joskus kävin tuossa parturiopiskelijoiden kynittävänä (Turun keskustassa), maksoin siitä huvista 11 euroa, muistaakseni. Pääsee halvemmalla jos ei ole niin väliksi, miltä ne hiukset näyttää ja oli ihan hauska seurata kun oppilas käy 10min välein kysymässä opettajalta: ”Mitä mää nyt teen?” 🙂

  Nyt tosin olin hassannut hirvittäviä summia parturiin, koska olen noin mukavuussyistä ottanut tämän hiusten pesun, ja koko lysti maksaa 22 euroa, tuplat verrattuna tähän opiskelijataksaan.

  Jos asuisin pääkaupunkiseudulla näyttäisin luultavasti hevarilta tai sitten hankkisin koneen jolla ajaisin pääni kaljuksi, ainakin kesäisin.

 4. Minä olen viimeksi käynyt parturissa leikkauttamassa hiuksiani muistaakseni 1992.
  Amerikkalainen parranajo taas on suunnilleen toiseksi parasta mitä voi kokea housut jalassa.