Kulutusjuhla

Fortum-äläkkä vuoden kuluttajaliikehdintä

Viimeisen viikon ovat olleet otsikoissa energia ja sen hinta, Fortum ja Energiamarkkinaviraston hintalaskuri. Kun asiakkaat nostivat äläkän, Fortum perui hinnankorotuksen, vaikka perustelikin reaktiotaan sähkön tukkuhinnan alenemisella.

Selitys ei kovin monen mielestä tainnut olla vakuuttava, esimerkiksi Halenas haikuilee asiasta, Janne pohtii laajemmin hinnoittelun muutoksen merkitystä, Naurispajan podcastissa iloitaan kuluttajien vallasta ja JJJ aikoo seuraavaksi kyykyttää Espoon Vettä ja Viemäriä.
Fortumin ympärillä noussutta liikehtintaan voikin mielestäni pitää tämän vuoden suomalaisena joukkokuluttaja-aktivismin näyttönä.

Fortumin tulokseen kuluttaja-asiakkailla ei juuri ole vaikutusta, ilmenee Hesarin tämän päivän jutusta (B 7).

”Vähittäismyynti tuotti vain voitosta vain kaksi prosenttia. Käytännössä siis vähittäismyynnin hoitava Fortum Markets myi sähköä kotitalouksille lähes samalla hinnalla kuin se itse osti sitä tutukusta.”

Eko-Matti esitteli lokakuussa, miten hän on kilpailuttanut sähkönsä.

1 Comment

  1. Joo, käsittämätöntä vain, että esim. VVO- tai ASO-taloissa asuvat eivät oikein voi sähköä kilpailuttaa, koska sähkön toimittaa VVO-sähkö. Toki, voithan etsiä halvemman toimittajan, mutta tällöin vastaat ITSE mittarin asennuksista yms. töistä, joita koituu siitä, että joku muu toimittaa sähköä! Eikö tämä ole lainvastainen monopoli????