Kulutusjuhla

Asuminen Suomessa maksaa

Hesari kertoo, että eurooppalaisessa vertailussa asuminen Suomessa on kallista. ”Vain Luxemburg, Ruotsi ja Tanska kiilasivat Suomen ohi, kun Eurostat laski kotitalouksien asumiseen käyttämiä summia vuonna 2003. Asuntojen hintojen nousu on aivan viime vuosina siirtynyt Etelä-Euroopasta pohjoiseen. Näin kertoo kansainvälinen kiinteistöalaa seuraava RICS-järjestö uusimmassa asuntomarkkinakatsauksessaan.” (Mari Koo)

4 Comments

 1. No ylläri. Ihmettelen vain ettei Suomi ole koko Euroopan kallein paikka asua… näillä hinnoilla pitäis kyllä olla.

 2. Jos on yhtään asunut ulkomailla / verrannut asumiskustannuksia Suomeen, niin eipä meillä nyt niin huonosti asiat ole. Toki palkkataso laahaa perässä Euroopan mittakaavassa, mutta asuminen vielä suht edukasta.

  Itse olen asunut Amsterdamissa ja Grenoblessa Euroopasta kun puhutaan, sekä San Franciscossa, ja voin todeta asumisen olevan vaikkapa Helsingissä halvempaa.

  Tutkimus on silti aina tutkimus ja antaa hyvää osviittaa siitä missä mennään. Mutta kun verrataan esim. kaupunkeja keskenään, niin siitäpä alkaa vaikeudet. Toisessa kaupungissa ydinkeskusta rajoittuu yhteen kortteliin, toisessa ydinkeskustakin muodostuu useista eri kaupunginosista.

  Don’t compare apples to oranges.

 3. Niin, kyllähän Suomessa halpaa on asua. Useimmat vaan tahtoo pakkautua Helsinkiin tai muihin isompiin kaupunkeihin ja sen jälkeen vasta valitetaan kalliita asumiskustannuksia. Itsekin asun toki täällä Tampereen keskustassa, mutta se on henkilökohtainen valinta. A) Maksat enemmän, palvelut lähempänä B) Asut puoli-ilmaiseksi, mutta joudut aina ajamaan autolla lähikauppaan.

 4. Asiassa on todellakin monta puolta, eikä minullakaan ole tarkempaa tietoa esimerkiksi siitä, miten vertailu on tehty. Kyllä Suomessakin tietysti halvasti asuu, kuten Matti sanoi.

  Hesarin jutun yhteyteen tehdyssä vertailussa oli tarkoituksella jätetty Euroopan suurkaupungit pois ja katseltu hintoja muutamissa samantyyppisissä kaupungeissa kuin Helsinki. Tässä vertailussa vaikutti siltä, että esimerkiksi Zürichistä saisi vähintään samantasoisen kodin kuin täältä samaan hintaan, ja Brysselistä jo selvästi enemmän tilaa ja sijainnin lähempää keskustaa.