Kulutusjuhla

Laskunmaksutavat muuttuvat hitaasti

Suomalaiset eivät ihan pienistä syistä muuta tapojaan maksaa laskuja. Ostosten maksaminen pankkikortilla tai käteisellä sekä laskujen maksaminen verkkopankissa säilyvät lähivuosina yleisimpinä maksutapoina, mutta Visa Electronin, luottokorttien, verkko-ostamisen ja suoraveloituksen suhteellinen suosio kasvaa.

Näin kerrottiin tällä viikolla Suomen Pankin ja Helsingin kauppakorkeakoulun tekemässä tutkimuksessa.

Vastaavasti Tilastokeskus tiedotti seuraavaa:

Laskujen maksamistavat eivät ole juurikaan muuttuneet, joskin suoralaskutusta ja verkkopankkia käyttävien osuudet ovat kasvaneet selvästi kahden viime vuoden aikana. Neljä viidestä Internetin käyttäjästä asioi verkkopankissa. Sähköpostilla laskuja oli vastaanottanut noin joka kymmenes. Suurin osa suomalaisista haluaisi saada laskunsa kuitenkin perinteisenä kirjeenä.

Itse olen siirtänyt monia laskuja suoraveloitukseen (mm. nettiliittymä, sähkö, kännylasku) tai asettanut summan lähtemään tililtäni automaattisesti (vuokra) ja olen tähän tyytyväinen. Lasku tipahtaa tarkistettavaksi postitse. Tosin minulle kelpaisi myös sähköinen versio, pääasia vain, ettei minun tarvitse joka kerta naputella tietoja verkkopankkiin.

Suoraveloitus näyttää kuitenkin Tilastokeskuksen tietojen perusteella olevan vanhemman väen suosiossa. 18-29-vuotiaista kolmannes käyttää suoraveloitusta, kun 50-74-vuotiaista yli 6o prosentilla laskuja kulkee tätä kautta.

Suomen Pankin ja HKKK:n tutkimuksessa todettiin, ettei maksutavan hinnalla ole kuluttajalle suurta merkitystä.

– – vaikka tietty maksutapa olisi edullisempi, yksittäisen maksun yhteydessä näkyvä hintaetu jää pieneksi. Tämä hidastaa tehokkaampien maksutapojen leviämistä, vaikka kokonaisvaikutukset olisivat merkittäviä. Esimerkiksi sähköiseen laskuun siirtyminen säästäisi vuosittain miljardeja euroja koko kansantalouden tasolla.

Miten sinä maksat laskusi ja miksi? Miten sen tulevaisuudessa haluaisit tehdä?

5 Comments

 1. Itse suosin paperimuotoisia laskuja, koska pelkään, että sähköiset laskut unohtuvat jonnekkin digitaalisen maailman uumeniin. Paperiset laskut herättävät aina postiluukusta tipahtaessaan kiroilua aiheuttavia tunteita ja ne pysyvät myös maksamiseen asti näkysällä työpöydälläni.

  Sen sijaan vuokranmaksun olen minäkin laittanut suoraveloitukseen. Näin koneaivot pitävät huolen siitä, että vuokra tulee maksettua, siitä kun ei tule joka kuukausi lappua muistutukseksi työpöydälle. Systeemi on toiminut hyvin ja kun tulot tästä kasvaa ja vakinaistuu, varmaankin siirrän myös monet muut laskut suoraveloitukseen. Veikkaan, että juuri tämä tulojen satunnaisuus ja tilin yleinen kuivuustilanne vaikuttavat siihen, miksi nuoret ihmiset eivät suoraveloitusta nykyistä enempää käytä.

 2. Minun ikäluokkani tottui käyttämän suoraveloitusta jo silloin, kun tulot olivat satunnaiset ja tili usein kuivilla. Syynä se, että kasvoimme aikuisuuteen vaiheessa, jossa laskun maksu muuttui maksulliseksi puuhaksi. Vain suoraveloituksella saattoi maksaa kuluitta. Vanhana peruna minullakin suurin osa laskuista hoituu suoraveloituksena. Loput hoidan verkkopankista.

  Mikseivät kaikki sitten mene suoraveloitukseen? No kun joitain maksuja vaan ei voi suoraan netisä siirtää suoraveloituksen, vaan pitäisi mennä pankkikonttoriin antamaan valtakirja! Minä lopetin pankkikonttoreissa asioinnin 90-luvun alussa, kun Epilän Kop suljettiin. Sen jälkeen olen käynyt pankissa vain asuntolainoista sopiessani.

  Ja tähän loppuun moka, jota en melkein kehtaa tunnustaa. Olin Espooseen muutostani lähtien toiminut vastikeasiassa Marin lailla: siirtänyt vastikkeen lähtemään automaattisesti eräpäivänä tililtämme. Viime toukokuussa tuli uudet vastikelaput. Huomasin, että niissä oli koodit, joilla laskut saattoi siirtää suoraveloitukseen nettipankissa. Saman tien siirsin vuokrat suoraveloitukseen. Mutten muistanut peruuttaa kuukausittaiseksi määrittelemää maksuani nettipankista! Vasta tammikuussa vuoden tiliotteet kerralla printatessani ja tutkiessani huomasin mokani. Puhelinsoitolla siitä selvisi, tulipa sekin liki kaksi tonnia kuin varkain säästettyä putkiremonttikassaan!

  Lukijakysymys: arvatkaapa monenko kuukauden ajan vastaavalla tavalla tekemäni maksumääräys lähetti säännöllisesti rahaa Sanoma-WSOY:lle Welho Pro liittymästä, jonka voimassaolo lakkasi lokakuussa 2006?

 3. Minulla tuppaavat ne maksamattomat paperilaskutkin jonnekin häviävän… Ehkä osittain siksi, että suoraveloituksen ansiosta tulevat laskut eivät vaadi muuta reagointia kuin avaamisen ja toteamisen, että kai tämä on oikein laskutettu. Sen vuoksi sitten yksittäiset laskut, jotka pitäisi verkkopankkiin naputella, saattavat jäädä lojumaan.

  SÄ: Varmasti totta tuo maksullisuuden vaikutus laskun maksuun.
  Ja kyllä tuollaisia vastaavia mokia voi sattua itse kullekin: pitäisi varmaan sännätä nyt tarkistamaan kaikki tiliotteet!

 4. Minä maksan kaikki laskut verkkopankissa. Suoraveloitusta suorastaan vieroksun ihan outona tapana hoitaa finanssiasioita. Haluan pitää päätökset omissa näpeissäni.

  Kaupoissa asioidessa käytän pääsääntöisesti vain käteistä, enkä myöskään vilauttele etukortteja. Olen hyvin epäluuloinen mihin niitä tietoja tullaan tulevaisuudessa käyttämään mitkä nyt tallentuvat tietokantoihin. Esimerkkejä voi hakea vaikkapa Yhdysvalloista.

  Välillä käyttäessäni ulkomaista tiliäni, joudun kyllä turvautumaan luottokorttiin maksuissani. Tulee halvemmaksi maksaa luottokortilla kassalla kuin nostaa automaatilta käteistä ja maksaa sillä. Koska ulkomaiselta luottotililtä nostokulut on sen verran kovat. Tätä käytänkin ainoastaan silloin kun jotain suurempaa hankintaa pitää tehdä, muuten käteinen on mielestäni kaikista kätevin tapa hoitaa asiointi kassalla.

  Vähän jo pelottaa noi pankkien tulevaisuuden visiot joissa käteisestä luovutaan kokonaan tai ainakin sen käyttäminen tehdään vaikeaksi ja kalliiksi. Itse soisin käteisen pysyvän tasavertaisena maksutapana myös kauas tulevaisuuteen.

 5. Laskentatoimea kun olen lukenut niin en vaan jotenkin pysty hoitamaan kotikirjanpitoani ilman niitä paperilaskuja. Jokaisen laskun siis maksan verkkopankissa, arkistoin mappiin ja taloutta hallinnoin excelillä (tilinpäätöstä en sentäs jaksa tehdä:).
  Heti kun ensimmäinen pankki kertoo, että verkkopankkiin pumahtavat e-laskut/suoralaskut arkistoituvat verkkopankin syövereissä kuluva vuosi + kuusi vuotta harkitsen sähköiseen laskutukseen siirtymistä.
  Niin, nykyisen suoraveloituksen myötähän saisin kotiini laskuttajalta ilmoituksen suoraveloituksesta (useimmiten laskumuotoinen paperi, jossa loppusumma tähtiä ja tekstinä dokumentissa ”Suoraveloitusilmoitus”). Voisin toki arkistoida tämän suoraveloitusilmoituksen kotikirjanpitooni ja minulta jäisi laskun tietojen napulle verkkopankissa pois.
  Hmm, taidan siis olla vain tapojeni orja ja vanhanaikainen kolmekymppinen.