Taviokuurna oli saanut pyytämättä ja yllätyksenä ”kalorianestäjä”-tabletteja sekä pienen peltisen rasian firmalta nimeltä Intermedica:

Mukana oli lasku (2,95e lähetyskuluista) ja saatekirje, joka kertoi ystävällisesti: ”Haluamme aluksi kiittää Sinua mukavasta keskustelusta ja toivottaa sinut tervetulleeksi Intermedican asiakkaaksi. Ohessa puhelimitse tekemämme sopimuksen mukaisesti…” Anteeksi mitä? En ole koskaan ollut missään yhteydessä tähän firmaan. Kirjeen loppuosa kertoi että saisin uuden lähetyksen kerran kuussa hintaan 16.90e, ja kehotti palauttamaan lähetyksen kahden viikon kuluessa, jos en haluaisikaan jatkaa tilaajana.

Taviokuurna meinasi olla reagoimatta millään lailla, mutta päätti sitten kuitenkin palauttaa tuotteen. Hän liitti mukaan kirjeen, jossa kielsi koskaan tilanneensa yrityksestä mitään ja pyysi lisäksi nähtäväkseen henkilötietolain nojalla itseään koskevia tietoja.

Lisäksi Taviokuurna yritti selvittää Intermedian taustoja, mutta firmasta ei löytynyt mitään järjellistä informaatiota.

Lopulta löytyi Ruotsin kuluttajaviraston sivu, joka selittää asiaa. Sen mukaan ICC Scandinavia käyttää samankaltaista markkinointitapaa Ruotsissakin, huolimatta kuluttajaviranomaisen tuomitsevasta päätöksestä ja uhkasakosta. Suomen kuluttajaviraston sivuilta ei ainakaan haku-toiminnolla löydy tietoa. Eikö kukaan ole vielä tehnyt asiasta ilmoitusta?

Nyt Taviokuurna on saanut firmalta uuden paketin ja laskun, mutta palautettuun tuotteeseen ja sen mukana toimitettuun kirjeeseen ei ole tullut mitään vastausta.

– – –

Siis jossain ilmeisesti joku yrittää nyt tienata hämärin ja helpoin keinoin rahaa. Ehdottomasti kuluttajavirastolle kannattaa ilmoittaa asiasta, eli jos te muutkin saatte samanlaisia paketteja, niin olkaa yhtä tiedostavia ja aktiivisia kuin Taviokuurna.

Älkääkä ainakaan mitään laskuja maksako!