Kulutusjuhla

Maksuhäiriömerkinnät lisääntyivät

Erityisesti kulutusluotoista johtuvat maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet alkuvuonna jopa 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Näin kertoo Taloussanomien uutinen Suomen Asiakastiedon rekistereihin tukeutuen.

Lakiasianpäällikkö Juuso Jokelan mukaan taustalla on nousukaudesta aiheutuva fiilis, joka aiheuttaa oman tilanteen hämärtymistä.

Ihmiset ajattelevat alitajunnassa, että minulla on oikeus päästä mukaan hypeen velkaantuen kuluttamalla.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartströmin mukaan maksuhäiriöiden kasvu kertoo holtittomuudesta, muttei se merkitse sitä, että ihmiset ovat velkaantuneempia. Sen sijaan kuluttajien asenne huolettaa häntäkin.

Lisäksi Svartström muistuttaa, että erilaisten luottojen saaminen esimerkiksi kanta-asiakaskorttien mukana on nykyisin melkein automaattista.

3 Comments

  1. Luotonsaanti on kyllä nykyään todella helppoa ja sitä jopa tyrkytetään – myös mainitun Nordean toimesta. Itse sain juuri eilen postissa ehdotuksen nostaa Mastercardini luottorajaa. Luottorajan korotus oli valmiiksi hyväksytty, minun piti vain ottaa se käyttööni joko nettipankin kautta tai postittamalla hyväksyntäni mukana seuranneessa vastauskuoressa.

    Erikoistavaraliikkeissäkin erilaisten käyttöluottojen tarjonta on todella aktiivista, etten sanoisi jopa aggressiivista. Jos yrität maksaa omalla kortillasi, myyjä yrittää painostaa ottamaan esimerkiksi Aktiivirahan kortin kehumalla, kuinka nyt saa korotonta maksuaikaa kuukausikaupalla.

  2. Jep, tästä aiheestahan vähän aikaa sitten kirjoittelin myös, eli ihmiset eivät edes välttämättä tajua ottavansa luotollista korttia.

    Joskus minulle soitettiin jostain pankista ehdotusta, että tekisin nyt kulutusluottosopimuksen valmiiksi siltä varalta, että sitä joskus tarvitsen. Ihan ilman mitään velvotteita jne. Enpä lähtenyt mukaan siihenkään.

  3. Minusta pankki- ja luottokortit on pelottavia. Itselläni on vain CTOKMAHHin tilikortti, siltä varalta että kaiken muun guzahtaessa kissat saa kuitenkin ruokaa.