Kulutusjuhla

TV-lupa kallistuu

Televisiolupamaksu nousee ensi vuonna 3,5 prosenttia. Uusi vuosimaksu on 215,45 euroa. (Mari Koo)

7 Comments

 1. Kaikki on suhteellista. Hesarin vuosikerta maksaa 229 euroa eikä Turun Sanomat jää siitä kuin 20 euroa alemmaksi. Television parissa tulee kuitenkin kulutettua enemmän aikaa, joten maksu lienee loppujen lopuksi aika kohdallaan.

 2. Jep, eipä se summa niin kohtuuton ole, mutta voisi siinä tv-luvassa olla esim. opiskelija-alennukset.

  Mutta henkilökohtaisesti minulle tällä ei ole kovin suurta väliä, kun en ole 1,5 vuoteen omistanut televisiota lainkaan ja tuskin tämän vuoden puolella hankinkaan.

 3. Se on vero kahdesta kanavasta, joiden sisällön parissa tulisi vietettyä vähemmän aikaa kuin Hesarin (jos Hesaria lukisi). Alas ahdistava Tv-vero!

 4. Alcestelle:

  Meikäläinen ainakin viettää aikaa huomattavasti enemmän YLE:n kanavilla kuin Hesaria lukiessa. Erityisesti katson nyt digiaikana Teemaa, jossa kesän aikana pyörii mm. huippumusiikkia tarjoava Jazzin legendat.

  Makuasiat ovat makuasioita, mutta MTV3:n katsomiskelpoinen anti jää minusta muutamaan laadukkaampaan ulkomaiseen sarjaan. Nelosen puolella en ole tainnut käydä pariin kuukauteen lainkaan.

  TV-maksu muuten on Suomessa eurooppalaista keskitasoa ja Pohjoismaiden halvin.

 5. Television vääjäämätön tulevaisuus on maksullisissa kanavapaketeissa. Ihmisten haluttomuus maksaa veroja tai muitakaan maksuja on alentunut viimeisen 50 vuoden aikana huomattavasti. Maksuja ei osata yhdistää enää saatavaan palveluun tai maksut koetaan epäsuhtaisiksi saataviin hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamiin palveluihin nähden. Verotuloista katetaan terveyskeskusten toiminta, mutta moniko kansalainen on oikeasti tyytyväinen terveyskeskuksen tarjoamaan palveluun?

  Televisiolupa koetaan nykyään turhana, sillä YLE:n lisäksi ohjelmaa tarjoaa niin moni muu tekijä ja näiden kanavien ohjelma mielletään ilmaiseksi ja usein laadukkaammaksi kuin YLE:n ohjelmisto. Mielestäni YLE:n tulisi muuntaa kanavansa hätätiedotuskanavana toimivaa YLE1:stä lukuunottamatta maksullisiksi ja TV2, sekä digitaaliset lisäkanavat voitaisiin ostaa erikseen maksukortilla. Tämä olisi nykyaikaa, vaikka vaarana on YLE:n luisuminen korkeakulttuuritarjoajasta roskakulttuuritarjoajaksi. Mielestäni kuitenkin YLE:n sisällölle on kysyntää sellaisenaan, mutta koko kansaa tästä taiteesta on turha sakottaa.

 6. Kari:

  En tilaa Hesaria, YLEltä katson paria sarjaa. Minun eniten käyttämäni kanavat ovat maksullisia kaapelikanavia. TV-vero on kohdallani siis turha, eikä sillä, että se on halvempi kuin jossakin muualla ole sen enempää väliä kuin ”Ruotsissakin tehdään niin”-lauseella.

 7. Matille ja Alcestelle:

  Kukapa veroja ja maksuja rakastaisi. Itsekin olen jo kauan ollut sitä mieltä, että TV-maksut voitaisiin mainiosti kerätä pay-per-view-systeemillä. Digitaaliaikana sen ei pitäisi olla mitenkään mahdotonta.

  Samalla tosin pitäisi YLE:ltä poistaa sille laissa määrätyt tehtävät, kuten myös sallia YLE:lle mainosajan myynti. Riski on tietysti siinä, että YLEn ohjelmatarjonta menee samanlaiseksi tosi-TV-, Idols- ja muuksi hömpäksi, mitä kaupalliset kanavat nykyään tarjoavat.

  Niin kauan kuin YLE:llä on laissa määritelty rooli mainoskieltoineen, TV-maksun kerääminen kaikilta on mielestäni täysin oikeutettua. YLE joutuu tuottamaan ja lähettämään ohjelmaa muutamalle miljoonalle suomalaiselle, kun maksullisten kaapelikanavien tuotannot on tehty sadoille miljoonille. Siihen nähden maksullisten kaapelikanavien pitäisi olla likimain ilmaisia.