Kulutusjuhla

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät paranevat

Elintarvikemerkinnät selkiytyyvät: jatkossa pakkauksista näkee nykyistä paremmin, kuinka paljon yksi annos tai muu elintarviketta tyypillisesti käytettävä määrä sisältää energiaa ja keskeisiä ravintoaineita. Lisäksi merkintä kertoo energian ja ravintoaineiden osuuden viitteellisestä päivittäisestä saannista. Näin tiedottaa Elintarvikevirasto.

Taustalla on pyrkimys yhteinäistää eurooppalaisia pakkausmerkintökäytäntöjä, ja sen pitäisi yleistyä Euroopassa seuraavan parin vuoden aikana.

Merkinnöissä on tarkoitus käyttää viitteelliseen päiväsaantiin perustuvassa merkintätapaa. Pakkauksen etupuolelle tulee kuvake, joka kertoo annoksen tai muun elintarviketta tyypillisesti käytettävän määrän, kuten kappaleen tai purkin energiasisällön sekä sen prosenttiosuuden, aikuisen viitteellisestä 2000 kilokalorin päiväsaannista.

Tähän vastaavaan merkintätapaanhan on jo törmännyt monissa tuotteissa. On tullut havaittua sekin, että esimerkiksi 170 gramman makeispussissa se kerta-annos on määritelty vaikkapa 40 grammaksi. En ainakaan itse lähes koskaan tyydy niin vähäiseen määrään, jos koko pussi on tarjolla…

Toki hyvät pakkausmerkinnät ovat paikallaan, joten toivottavasti merkintätapa yleistyy ja helpottaa tätä kautta tuotteiden vertailua.

4 Comments

 1. Erittäin hieno homma. Varsinkin niissä tapauksissa, jossa koko pakkaus on se kerta-annos, esimerkiksi pieni, vain vajaan parinkymmenen gramman suklaapatukka. Vielä kun esimerkiksi nuudelipusseissa alettaisiin kertoa mikä on pelkkien raaka-aineiden energiapitoisuus ja muu höhä sellaisenaan ilman valmistuksessa itse lisättävää vettä sun muuta, eikä niin kuin esimerkiksi Mama-nuudeleiden ”100 grammaa valmista tuotetta sisältää”. Siinähän sit arvioit. Piru.

 2. Tuolla Amerikan-maalla tällaiset pakkausmerkinnät ovat yleisiä, ja niissä on hyvin usein järkyttävän pieni annoskoko. En kaipaa sellaisia tänne, koko pakkauksen energiamäärän saisi kyllä ilmoittaa 100 g:n lisäksi niin ei tarvitsisi itse laskea.

  Toisaalta 300 g:n karkkipussissa on jo pienen naisen koko päivän energiantarve (miehet voivat syödä vähän muuta sen päälle). Karkkeja ehkä onkin siis syytä syödä korkeintaan 40 g kerrallaan 🙂

 3. Kriisi: Nuudelpakkausten tyyppiset tuotteet ovat kyllä oma juttunsa.

  AJK: Kai siinä annoskoon pieneksi ilmoittamisen taustalla on joku psykologinen systeemi saada ihmiset kuvittelmaan, että he syövät aika vähän 🙂 Ja onhan se vähän kornia, kun jossain vesipullossa lukee kaikkien tuotetietojen kohalla, että sisältää 0 grammaa, ja se on ilmoitettu sekä 100 gramman että yhden annoskoon taulukoissa.

  40 grammaa namuja on ihan liian vähän, jos tarjolla on lisääkin 😀

  Tietysti se, että tuossa nyt käytetään 2 000 kcal laskennallista energiamäärää, on vähän ongelmallinen. Pienet naiset jäävät alle, liikkuvaiset ja suurikokoisemmat menevät yli. Joten edelleen ihmisiltä tietysti vaaditaan sitä omaa laskutaitoa ja ennen kaikkea tervettä järkeä 🙂

 4. JIPIIIIII!!! Vihdoinkin! Fiksua! Mukavaa! Mulle just! Oon aina halunnut!