Kulutusjuhla

Kuinka paljon liksaa on vähän?

Muun muassa Alpeilla talvisin viihtyvä Arttu laskee rahojaan laskukautta varten. Kesällä on tienattu ja säästetty:

”Aiempina talvina olen ollut töissä. Siinä on ehdottomasti puolensa. Esimerkiksi kuukausittainen palkka, joka mahdollistaa investointeja. Ja tietysti se, että kausarin saa puoleen hintaan.

Toisaalta onhan se tuskaa olla töissä, kun mahdollisuus on olla ilmankin. – – – Olen huomannut, että kun tähtäimessä on vajaan neljän kuukauden löysäilyn peittäminen vastaavassa ajassa, vaatii se ihan älyttömiä panostuksia, ellei sitten ole ihmeen kaupalla löytänyt duunia, josta saisi kolme tuusaa kuukaudessa nettona.”

Toisaalla Junakohtaus lukee Hesaria ja oppii, että fysioterapeutille jää käteen reilut 1 500 euroa kuussa. Näin seuraa kannanotto vellovaan hoitoalan palkkakeskusteluun:

”Missä tässä nyt on se kuuluisa pienipalkkaisuus? Melkein vanha kypykkä käteen ilman üüberiä ei mun mielestä millään lailla täytä pienen palkan määritelmää. Ei se ehkä ole sanan varsinaisessa merkityksessä isokaan liksa, mutta hei: pieni?”

Myös Virkanainen miettii palkkakeskustelua:

”Siihen kaikkein keskeisempään kysymykseen, miksi sekä minkä tahansa työn arvostusta että tuottavuutta tunnutaan mittaavaan tässä maailmassa vain ja ainoastaan rahassa, en uskokaan tässä elämässä saavani vastausta.”

Pulla kertoi äskettäin, että hän tienaa tutkijana 1 806,72 euroa:

”Palkoista voi puhua! Ja hyvä niin. Olen samaa mieltä kuin Johanna Korhonen, joka kirjoittaa uusimmassa Journalistissa palkkajulkisuuden olevan pienituloisten etu, kun taas palkkasalaisuus palvelee vain työnantajia ja suurituloisia.”

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten keskiansio vuonna 2005 oli 2 555 euroa kuukaudessa. Se, mitä tästä jää käteen, tietysti vaihtelee (esim. jos veroprosentti on 25, nettopalkka on 1 916,25 e).

Mikä on sinun mielestäsi pieni palkka? Entä suuri?

Kirjoittaja on lukeutunut menneisyydessään mielestään hyvätuloisiin palkansaajiin, mutta koska palkka ei ole tärkeintä elämässä, on hän tällä hetkellä pienituloinen yrittäjä. Itse on tilanteensa valinnut, joten ei valita, vaan nauttii jostain muusta kuin palkkaeuroista.

5 Comments

 1. Tietäisiköhän Kulutusjuhla, mikä on keskiansio? Siis onko se palkansaajien bruttopalkkojen keskiarvo vai kenties esim. mediaani? Siis onko keskiansio se palkka, jota vähemmän tienaa 50% porukasta ja enemmän 50%, vai (jos se on keskiarvo) onko tosiasiassa niin, että suurempi osa kansasta saa keskipalkkaa vähemmän palkkaa, kun suurituloisten palkat vääristävät väistämättä keskiarvoa?

 2. Tilastokeskus sanoo mm. seuraavaa ansiotasoindeksistä: ”Ansiotasoindeksi kuvaa kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan keskiansioiden kehitystä neljännesvuosittain sektoreittain, toimialoittain ja palkansaajaryhmittäin. Keskiansioista ei ole vähennetty veroja eikä työntekijän sosiaaliturvamaksuja.”

  Tilastojen perusteella käsitykseni mukaan kyseessä on nimenomaan bruttopalkkojen keskiarvo, ei mediaani. Mutta sataprosenttisen varma en tästä ole, koetanpa selvittää jossain välissä!

 3. Juuri kuten Marikki sanoi, mediaanipalkka kuvaa todellisuutta keskiansiota enemmän. Mielestäni pitäisi myös puhua nettoansioista verojen, sotu- ja eläkemaksujen jälkeen.

 4. Minä laskin, että jos on tarvis, meidän perhe tulee toimeen vuoden tai kaksi noin 1180 eurolla kuukaudessa. Viimeistään parin vuoden päästä alkaisi se vaikuttaa, kun vaatteiden ja tekniikan kuluminen tuntuisi ja pitäisi alkaa syömään säästöjä. Näin voisi vielä jatkaa joitakin vuosia.

 5. Tämä palkka- tai pikemminkin tulokeskustelu on kyllä erikoinen kokonaisuus! Kävin vilkaisemassa tuota Pullan blogia, ja jokunen kommentoija siellä mainitsi, että reilun parin tonnin palkalla ei oikein juhlita, kun toinen puolisko on opiskelija… kyllä meillä vaan juhlittaisiin, ja antaumuksella! Nettokuukausitulot meidän 3-henkisellä opiskelija/työtön -perheellä jäävät 800-1100 euroon riippuen siitä, lasketaanko laina mukaan. Välillä on vaikeaa, mutta hengissä ollaan vielä, eikä edes heikota 😉

  Se, mikä toiselle on nippa nappa perustoimeentulo, on siis toiselle jo lähes luksusta. On vaikea ottaa kantaa edes siihen, mikä on iso palkka, mikä pieni, kun omiin tuloihin pieninkin peruspalkka, esimerkiksi 1600 €/kk toisi lähes 8-kertaisen parannuksen!

  Ehkä juuri siksi näistä on hyvä keskustella. Tuleepa mietityksi omatkin asenteet ja arvot lävitse edes kerran.