Kulutusjuhla

Radioheadin albumin laittomat ja lailliset lataukset

Radioheadin uuden albumin ”maksa mitä haluat” -systeemi on saanut paljon julkisuutta (myös Kulutusjuhlassa tämä on mainittu). Nyt Tuija huomioi: ”Forbesin mukaan luvallisia nettilatauksia bändin omalta sivulta 1,2 miljoonaa, luvattomia torrent – latauksia 500 miljoonaa (Forbes: Free? Steal It Anyway, Wikinomics: An update on Radiohead downloads). Johtopäätös? Musiikin kuluttajan tottumuksia on vaikea muuttaa. Kun musa on totuttu hakemaan vertaisverkosta, ei uudenlainen mahdollisuus välttämättä muuta käyttäytymistä. Latasin albumin itse punnalla, päälle tuli käsittelymaksu 0,45. Saitille piti rekisteröityä ja antaa luottokortin numero. Jo tämä muodostaa ylittämättämän kynnyksen isolle osalle asiakaskuntaa – kuinka monella teinillä on sellainen kortti, joka kelpaa kansainvälisissä verkkomaksuissa?” (Mari Koo)

4 Comments

  1. Mari Koo, tuhatkertainen virhe tekstissäsi.

    Forbesin mukaan laittomia latauksia on artikkelin julkaisuhetkellä ollut 500 000 (ei 500 miljoonaa). Laittomien latausten määrä on siis tuolloin ollut alle puolet 1,2 miljoonasta laillisesta latauksesta, ei 500-kertainen!

    En löytänyt päivitettyä tietoa mistään, mutta laittomien latauksien määrän arvellaan kyllä kasvavan, mahdollisesti ohittavan lailliset ennen pitkää. Joka tapauksessa Radioheadin levymyynti lienee jo moninkertaistunut tällä tempauksella (vrt. edellisen levyn 300 000 kpl myynti julkaisuviikolla).

  2. No, lainaus on suoraan Tuijalta, joten en ota mitään vastuuta 🙂
    Ja numerot ovat tunnetusti huono puoleni!

  3. Virhe taisi olla itse asiassa lähtöisin Wikinomicsin artikkelista, joka siteeraa Forbesia väärin. Joka tapauksessa se pistää asian aika lailla eri valoon ainakin minun mielestäni, jos laittomia latauksia onkin yksi kahta laillista latausta kohden – eikä suinkaan 500 yhtä laillista kohden… Siksi katsoin tiedonvälitysmielessäkin tärkeäksi yrittää oikaista 🙂

  4. Jees, hyvä huomio ja korjaus tuo ehdottomasti on. Kyllähän tuo tekee tilanteesta aivan toisenlaisen.