Kulutusjuhla

Käteismaksaminen maksulliseksi?

Ylen uutisen mukaan Suomen Pankin Henry Lehtonen ehdottaa Aamulehdessä, että ainoastaan peruspankkikortti olisi ilmainen maksuväline. Näin ollen käteisen käytöstä ja sen nostamisesta automaatilla tai luottokortin käytöstä ryhdyttäisiin perimään maksua tai tehtäisiin ne muutoin maksullisiksi. Lehtonen perustelee ehdotusta mm. sillä, että setelien ja kolikkojen käsittely sekä luottokorttien käyttö tulee kaupoille kalliiksi, ja ne siirtävät nämä käsittelymaksut hintoihinsa. (Mari Koo)

11 Comments

 1. Ai että käteisen nostamisesta automaatista tehtäis maksullista? Pikaista paranemista Lehtoselle.

 2. Mikähän muu tulee kaupoille kalliiksi? Asiakaspalvelu? Koska koittaa päivä, kun kauppa perii asiakkailtaan sisäänpääsymaksun?
  Minua kyrsii tuo ehdotus niin paljon, etten pysty kuvailemaan millään tavalla olotilaani ja mielialaani tällä hetkellä.

 3. Kieltäydyn ehdottomasti ottamasta minkään valtakunnan maksukorttia. Koska tämä ei tahdo. Tämä tahtoo maksaa rahalla. Tämä tahtoo nostaa rahansa pygmien pyörittämästä rahalaatikosta. Tämä lopettaa sitten rahatalouden käytön kokonaan, siirtyy lopullisesti Malmin Valintaan harjoittamaan tuotteiden vaihtoon perustuvaa toimintaa. Nih!

 4. Itse en taas näe paljoakaan järkeä toimintamallissa jossa ensin joutuu kävelemään yhden pömpelin äärelle, näppäilemään sitä korttinsa kanssa jotta saa pieniä paperinpaloja jotta pääsee kauppaan ja maksamaan niillä hetki sitten nostetuilla pienillä paperinpaloilla jos saman voi tehdä suoraan kaupassa kortilla ilman niiden oravannahankorvikkeiden kanssa puljaamista.

  Kohta viimeiseen vuosikymmeneen ei lompakossa ole ollut rahaa satunnaisia irtokolikoita enempää ja en ymmärrä sitä mitä käteisessä on niin hienoa etteikö sen jakeluketjua voitaisiin hiljalleen ryhtyä ajamaan alas hallitusti..

  Jos sitten joku tahtoo maksaa edelleen niillä oravannahoillansa niin on lähinnä luontevaa että tästä mielihalusta joutuu sitten maksamaan ja osallistumaan tahtotilansa ylläpitokustannuksiin…

 5. No piruako sitä rahaa sitten painetaan jos ei sitä saa käyttää?

 6. Leinosen ehdotus on nurinkurinen. Luottokortit ovat jo nyt maksullisia ja niiden käytöstä ainakin minä maksan sekä vuosimaksua että korkoja sun muuta. Jos jollakulla on maksuton luottokortti, kertokoon heti siitä. Myös pankit perivät kaikenlaisia maksuja tilinhoidosta jne. Pankeilla on siis jo nyt ihan tarpeeksi instrumentteja veloittaa niin käteisestä kuin korteistakin jo nyt.

  Jos kortteja halutaan käytettävän enemmän, niin tehtäköön niistä sitten halvemmaksi. Käytännöllisempiä kuin käteinen ne ovat jo nyt.

  Miksi muuten keskustapankin virkamies on pankkien ja luottokorttifirmojen asialla?

 7. Mun ainoa uudenkarhea luottokorttini on kyl siitä kiva, että siinä ei ole vuosimaksua ollenkaan. Maksan joka laskusta 3 e, mutta koska otin koko kortin vain käyttääkseni sitä ihan pakkotapauksissa (kuten ulkomaan hotellia ei nyt vaan voi maksaa tilisiirrolla eikä käteisellä, jos haluu antaa rahat etukäteen) niin maksan kortista ehkä noin 3-9 euroa per vuosi. Aika ilmaista, miun mielestä 🙂

  (YkkösBonus MC)

 8. Jos ei jostain syystä halua rekisteröidä ostoksiaan ympäriinsä niin käteinen on ainoa maksuvaihtoehto. Enkä nyt puhu mistään rikollisesta toiminnasta vaan yksityisyyden suojasta.

 9. Vainoharhainen: totta puhut, ostokset on helppo rekisteröidä, jos käyttää maksukortteja tai edes plussauskortteja. Jonkinmoinen yksityisyyden suoja on kohdallaan, jos haluaa välttyä kohdennetulta mainonnalta!

 10. Vainoharhainen ja Polga: Minua ei kyllä haittaisi, jos ostoksiani tarkkailtaisiin ja sen mukaan osattaisiin mainontaa kohdistaa paremmin. Mutta toki jollain lailla ymmärrän ihmisiä, jotka kokevat, etteivät halua tulla ”tarkkailluksi” tällä tavoin.

  Käteisessä on puolensa, vaikka itse käytän sitä mahdollisimman vähän. Mutta on edelleen tilanteita, joissa kortti ei käy. Ja Erkka kirjoittaa myös kaverivippien sosiaalisesta puolesta.

 11. Kun käteismaksuissa ja korttimaksuissa tulee maksutapaerojen kautta erilaisia kustannuksia, pitäisi kauppojen ennemminkin pyrkiä ohjaamaan asiakkaita porkkanalla hoitamaan homma liikkeen kannalta edullisimmalla tavalla. Ei tähän mitään Suomen pankkia tarvita säätämään.

  Jos maksutapojen kustannukset kerran halutaan kohdentaa oikein, kaupoissa voisi vaan yksinkertaisesti antaa maksutapa-alennuksen kaupan kannalta suositelluimmalle maksutavalle ja maksattaa loppujen kesken jäävän kustannuksen tasan, hinnoissa. Hinnoissahan se maksetaan jo nyt, tuon tavan tuloksena olisi porkkanaohjautuvuus, eikä esimerkiksi käteismaksujen maksullisuudesta aiheutuvista negatiivisista reaktioistakaan tulisi ongelmia.