Kulutusjuhla

Kulutusjuhla-yhdistys aloittaa toimintansa

Kulutusjuhla-yhdistyksen perustamiskokous pidettiin eilen 30. toukokuuta kymmenen hengen voimin. Kävimme läpi yhdistyksen säännöt (pdf), joissa määritellään mm. yhdistyksen toiminnan tarkoitus. Näihin kuuluu esimerkiksi julkaisutoiminta eli ennen kaikkea Kulutusjuhla-blogi, jonka avulla pyritään levittämään tietoa ja välittämään kuluttajien näkemyksiä, kokemuksia ja mielipiteitä niin toisille kuluttajille, yrityksille kuin yhteiskunnallisille päättäjille.

Kulutusjuhla voi toimia myös muuten kuin internetissä, esimerkiksi järjestämällä tapahtumia ja tekemällä eri tavoin yhteistyötä muihin organisaatioihin. Yhdistys on myös valmis tarjoamaan asiantuntemusta kuluttajiin, nettitoimintaan ja kansalaisvaikuttamiseen liittyen.

Nyt ensimmäisen toimintakauden suunnitelmiksi linjattiin, että yhdistys toimittaa Kulutusjuhla -internetjulkaisua, vakiinnuttaa toimintaansa, tavoittelee jäsenkuntansa laajentamista, selvittää mahdollisuuksia julkaisutoiminnan kehittämiseen ja pyrkii kehittämään kuluttajien yhteiskunnallista vaikuttamista.

Yhdistyksen jäsenmaksuksi päätettiin 10 euroa vuodessa.

Perustamiskokous valitsi hallituksen, jonka puheenjohtajaksi tuli allekirjoittanut eli Mari Koistinen. Muut hallituksen jäsenet ovat Matti Koistinen, Juuso Janhunen (he toimivat myös Kulutusjuhlan kirjoittajina) sekä Sanna Karvinen ja Esa Naukkarinen.

Kunhan yhdistyksen perustamisasiakirjat ja muut käytännön toimet on hoidettu, kerromme taas aiheesta lisää eli mm. sen, kuinka jäseneksi käytännössä voi liittyä. Pitänee varmaan myös rakentaa oma osio yhdistyksen asioille tänne blogiin, josta löytyy jatkossa tarpeelliset tiedot yhdistykseen liittyen.

Kuten eilen Tuija Aallolle kerroin, niin on paljon puhuttu siitä, etteivät ihmiset ole valmiita maksamaan nettisisällöistä. Yhdistyksen kautta syntyy mahdollisuus testata, onko Kulutusjuhla sellaista sisältöä, joka saa lukijat myös maksamaan yhdistyksen jäsenmaksun.

Yhdistykseen kertyvillä rahoilla pystytään toivon mukaan siis kehittämään Kulutusjuhlaa niin sisällöllisesti kuin teknisesti, jolloin tekijät voisivat saada muutakin kuin pelkkää hyvää mieltä sivuston ylläpidosta. Samoin tietysti voidaan myös järjestää muuta toimintaa.

Minulle itselleni on myös järkevää erottaa Kulutusjuhla muusta omalla toiminimelläni tekemästäni toiminnasta: tästä blogista ei ole tavoiteltu mitään taloudellista menestystä, vaikka toki se tukee sekä harrastuksellista että ammatillista elämääni. Ja toivottavasti tarjoaa myös muille kiinnostavaa sisältöä: yhdistyksen kautta toteutuu Kulutusjuhlan jakamisen ja yhdessä tekemisen meininki entistä paremmin.

Kulutusjuhlan lukijoille muutos todennäköisesti ei varmasti sen suuremmin ainakaan alkuun näy. Toivottavasti esimerkiksi aktiivinen kommentointi jatkuu edelleen.

Mietimme eilen sitä, onkohan tämä ensimmäinen suomalainen yhdistys, joka on saanut alkunsa blogista. Ainakaan itse en vastaavia tiedä.

5 Comments

 1. Erittäin mielenkiintoinen idea, Mari Koo! Onko tiedossasi vastaavia blogimalleja ulkomailta?

 2. Suomi, yhdistysten luvattu maa 🙂
  En ole niin paljon seurannut muita maita, että olisin törmännyt vastaaviin. Tietysti yhdistykset pitävät blogeja, mutta en ole havainnut yhdistystä, jonka yksi päätarkoituksista olisi nimenomaan kansalaisvaikuttaminen blogin avulla. Pitäisi varmaan kartoittaa, jos vaikka löytyisi joku esimerkki.

 3. Onnittelut ja kumarrukset tällaisen homman aloittamisesta. Hienoa, että porukalla on virtaa tehdä tällaista!

  Kertoisitteko lisää siitä, mitä Kulutusjuhlalle voidaan saada sillä, että yhdistyksellä on varoja? Sikäli kun minä näen, tämä elää nimenomaan aktiivisten ja lahjakkaiden kirjoittajien ansiosta, eikä tältä puutu mitään, mitä euroilla saisi.

 4. Hlehto: Ensinnäkin, blogihan vaatii myös teknistä ylläpitoa. Eli olisi mukava, jos voisi myös siitä huolehtivalle taholle tarjota jotain muutakin kuin kiitoksia palkkioksi. Jos olisi varaa korvata vaivannäköä, voitaisiin sivustolle kehittää lisämeininkiä, koska olisi resursseja siitä huolehtimiseen.

  Ja sama pätee myös kirjoittajiin: jonkinlaiset porkkanat sisällöntuottamiseen tuskin ovat haitaksi: samoin voidaan panostaa tulevaisuudessa vaikkapa videopätkiin, tehdä haastatteuja yms. joka vaatii enemmän aikaakin, mutta joita nyt ei ihan noin vain tule tehdyksi silkkana harrastuksena. Tietysti yhdistys voi myös hankkia tekniikkaa näiden toteuttamiseen.

  Lisäksi yhdistyksen varoilla voidaan järjestää muuta kuin suoraan blogiin liittyvää toimintaa: tapahtumia, vierailuja jne.

  Blogia on nyt tässä muodossa pidetty pari vuotta, ja mielestäni tietty väsymisen vaarakin olisi, jos yritettäisiin vain jatkaa samalla tavalla. Tai ainakin itselläni se olisi mahdollista: yhdistysmuotoisuus antaa uutta virtaa ja pontta tekemiseen.

 5. Onneksi olkoon 🙂

  Kyllähän tosiaan jo pelkkä blogin pitäminen yleensä maksaa, jos ei muuta niin mainostilaa. Ja varmasti kohtuullista olisi, jos joskus voisi maksaa kirjoittajanpalkkioitakin.

  Pikkulinnut kertovat muuten, että yhdistysrekisterissä on erityisesti panostettu uusien yhdistysten rekisteröintiprosessin nopeuteen. Menneinä aikoina siinä saattoi kestää vuosi tai parikin, nykyisin pitäisi mennä parissa kuukaudessa.