Kulutusjuhla

Näin teet biojätepussin sanomalehdestä

Jazmanaut on julkistanut videon, jossa hän tyylikkäästi taittelee biojätepussin sanomalehdestä. Nyt vain kaikki seuraamaan Jazmiksen esimerkkiä.

”Kummasti se täyttyi parissa päivässä kaffenporoista, hedelmän / perunankuorista ynnä muista ruuantähteistä, eikä mokoma ehtinyt ruveta haisemaankaan moisessa ajassa. Kärpäsiäkään ei ole näkynyt.
Nyt tuo pussukka on ihan vakiokamaa ja itseasiassa hajuhaitat ovat vähentyneet, kun ruoantähteet eivät temperoidu perusroskiksessa päivätolkulla ja mikä bonusta: Maailma pelastuu!”

12 Comments

 1. Tällainen ohje oli Aamulehdessä oikein isolla tässä jo jonkun aikaa sitten. Itselläni tulee niin hämmentävän vähän biojätettä, että ei oikein ole mitään käyttöä biojäteastaille. Kotona en keittele juurikaan kahvia nykyään, hedelmiä meillä ei ole paremman puoliskon allergian takia.. ruokakin syödään aina rippeitä myöden kuten ala-asteella opetettiin. Se vähä mikä sitten tulee joskus biohaaskausta, menee sekajätteeseen.

 2. Valitettavasti tästä jäi pois se JAzmiksen blogista löytyvä tieto, että hän nappais ohjeen Hesarista. Se taisi olla lehdessä joskus talvella, jos oikein muistan.

  Minulla kertyy kyllä ihan yksinasuessakin biojätettä, kun menee hedelmiä (mm, omenien siemenkodat, en niitä kykene syömään), kahvinporot ja teepussit, vihanneksista kertyvät kuoret (porkkanat erityisesti, perunat, sipulit, kaalien syötäväksi kelpaamattomat osat jne) ja muu vastaavat. Ei mitenkään massiivisia määriä, mutta jos nyt kokkaa esim. kasvisruokaa isomman satsin, kuten usein teen, niin jo yhdestä kokkauksesta kertyy helposti biojätettä aika läjä.

 3. Aiaia miten paljon hyviä vinkkejä vihreälle kuluttajalle täällä sivustolla onkaan! Mitä mieltä olet Mari, nostaisivatko pakolliset jätemaksut jätelajittelun arvoa? Sakottaminen puree ainakin sellaiseen sveitsiläiseen kuluttajaan, joka ei lajittele jätteitään. Tehostaisiko sakko myös suomalaisen lajittelua? Biojätepussi on tietysti kaiken lähtökohta.

 4. Rita, sakottaminen on tehokas ratkaisu moneen asiaan. Näköjään olemme sellaisia, että se keppi toimii usein porkkanaa paremmin. Ehkä pitäisi olla jokin sellainen juttu, että jos jätteen määrä ylittää keskiverron, niin sitten tulisi sakkoa. Mutta käytännön toteutus taitaa olla vaikeaa.
  Onhan se hurjaa, että vielä löytyy niitäkin, jotka eivät vaivaudu lajittelemaan edes paperijätettä.

  Mutta tässäkin on tietysti tarpeen tehostaa myös yritysten ym. tahojen pakkausjätteen ja -biojätteen lajittelua ja kierrätystä.

 5. Erinomainen esimerkkivideo!

  Oli myös valaisevaa taannoin oppia, että biohazardin voi kerätä myös pinnoittamattomiin muro- tai puuropakkauksiin, ne kun pysyvät kivasti kasassa koko matkan takapihalle. Meillä silvitään myös munakennot pussien pohjalle pahimpia ällöjä imemään.

  Jos muovit saisi vielä energiajätteisiin, ei ”teh dumpsteriin” jäisi enää hittojakaan laitettavaa…

 6. Kuvasin HS:n kirjoituksen talteen kun se ilmestyi. Kuvani ei ole laadukas, mutta referenssiksi se on vain tarkoitettu. Kuva on myös suuri, muttei tekstiä muuten pysty lukemaan. Kas tässä: http://koti.welho.com/lseppan2/tiedostot/monta_tapaa_pakata_biojatteet.jpg

 7. Finnthings, sitä muovia tuntuu kertyvän hämmästyttävän paljon, joten suotavaa todellakin olisi, että senkin saisi kierrätykseen.

  Kiitti Lauri, tuo selventää asiaa mukavasti!

 8. Mä oon niin tuhma, että ostan kaupasta biopusseja. Yhdellä ihmisellä kun tulee biojätettä vähän, pitää laittaa biopussinkin pohjalle kanamunakennoja tms ettei ala maatua heti.

 9. Minäkin ostan biojätepusseja, koska meille ei tule sanomalehtiä. Niissä on vain se ärsyttävä puoli, että ne tosiaan tahtovat maatua jo käytössä ollessaan (ja ne ovat halkaisijaltaan liian pieniä ”standardimittaisiin” roskiksiin).

  Suoraan roskikseen menee meillä muovin lisäksi myös metalliromu, koska en ole onnistunut löytämään eteläisestä Helsingistä metallinkeräyspistettä. En ole löytänyt myöskään SER-keräyspistettä järkevän matkan päästä (mistä syystä vanhat elektroniikkaromut lojuvat edelleen nurkissa, kun en niitä halua roskikseenkaan heittää).

 10. Ei biopussien ostaminen mitään tuhmaa ole. Silloin saa siististi kerättyä kaiken biojätteen oikeaan paikkaan. Mieluummin käytän biopusseja, kun tuota hesariakaan en ole tilannut ja ovessa lukee ei mainoksille.

 11. Itselleni tulee Hufvudstadsbladet, jossa on niitit niin ettei siitäsaa vain paria aukeamaa irti repimättä lehteen reikiä. Kokeilin, ja tuollaisen pussin saa taiteltua hyvin kokonaisesta lehdestäkin, mutta haittaako liian paksu kerros lehteä maatumista? Sanomalehteähän ei varsinaisesti pitäisi biojätteeseen kiikuttaa.